Kroppen & Kurer

5 sätt kroppen förändras när du har mens

Många kvinnor upplever besvär under menstruationen. Besvären har att göra med det hormonpåslag som uppkommer vid just menstruation. Här berättar Bättre hälsa om 5 sätt kroppen förändras när du har mens.

mens, menstruation

1. Magen blir orolig

Magproblem under menstruationen kan vara vanligt för många kvinnor och ibland kan det även påverka hälsan negativt. För vissa kvinnor handlar det om att magen blir trög medan det för andra handlar om en lös mage. Detta förklaras tillsammans med andra kroppsliga förändringar under mens som en effekt av den förändrade halten av progesteron i kroppen. Kvinnor tenderar att bli sugna på fettrika livsmedel under mensen. Se därför till att äta rätt och hälsosamt. Undvik friterat och alltför mycket stekt mat. Låt heller aldrig smärtan ta över helt och boka tid hos en läkare om besvären är besvärliga och återkommande.

2. Humöret påverkas på olika sätt

Många forskare hävdar att det är den ökade tröttheten under mensen som leder till att kvinnor kan känna sig ovanligt klumpiga under menstruationsdagarna. Den hormonella instabiliteten som inträder i kroppen vid mens spelar även en viktig roll då man kan bli disträ och känna sig lite ”borta”. När man får sin mens har man hormonerna på allra lägsta nivå. Några bra och kloka råd är att vila och lyssna på kroppen när det känns jobbigt. Att ta en promenad ute i frisk luft kan hjälpa att fylla på med energi och för att ventilera ett retfullt humör. Upplever man starka problem under menstruationen kan det vara aktuellt att uppsöka läkare för utredning. PMS bör tas på största allvar.

3. Suget efter kalorier ökar

I samband med menstruation förändras halterna av östrogen och progesteron i den kvinnliga kroppen. En baksida är många kvinnors ökade lust att äta onyttigheter, vilket leder till ett osunt överintag av energi och kalorier just under denna tid i månaden. För att inte hälsan ska rubbas under mensens dagar är det viktigt att man försöker tänka på sitt kaloriintag. Stoppar man i sig mer än vad man gör av med resulterar det i viktuppgång. Förbered mensens ankomst genom att exempelvis ha nyttig mat hemma. Varför inte göra färdiga matlådor så att inget onödigt spontansug tar över matlagningen? Träning har avsevärt bra effekter för kroppen under menstruationen. Fysisk ansträngning hjälper till att eliminera negativa hormoner, som påverkar humöret.

4. Mottagligheten för infektioner ökar

Under mensen kan kvinnors hälsa vara under större risk än övriga dagar. Det här på grund av att pH-nivån i underlivet förändras precis innan mensen börjar. Detta bidrar till en större risk för bakteriehärd, vilket i sin tur kan leda till infektioner. Den som eventuellt har återkommande problem med sin bakterieflora under mensen bör kontakta läkare för att få en lämplig medicin. Tänk även på att andra saker kan påverka infektionsrisken såsom dåliga matvanor, för många timmars användande av samma tampong etc. Använd skonsamma tvålar för den intima tvätten, vilket kan minska risken att bakteriefloran rubbas. Faktum är att underlivet egentligen inte behöver rengöras med annat än vatten.

5. Kvinnans ålder påverkar symptomen vid menstruation

Mensens karaktär förändras med tiden. Kvinnor kan märka av skillnader i blodmängd, dagar och humör ända fram till klimakteriet tar vid. Det vanliga är att mensen blir mer oregelbunden ju närmare klimakteriet man befinner sig. Antalet ägg i äggstockarna minskar, vilket är den största anledningen till att mensen sakta försvinner med åldern. Även om kroppen signalerar för att klimakteriet är nära kan man aldrig vara riktigt säker på vid vilken tidpunkt mensen kommer att upphöra. De sista åren med menstruation kan vara väldigt oregelbundna, se därför till att ha en tampong eller binda nära tillhands.

Källa: Health.

Text: Copybyrån Jally. 

Bild: © Piotr Marcinski / Shutterstock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.