Psykologi & Livsstil

6 ovanor som definitivt gör dig mindre effektiv

Om man ska tro den framgångskultur vi lever i verkar det som att koden för hur man verkligen får saker gjorda och överstökade är knäckt. Så hur kommer det sig att väldigt få av oss är så effektiva som vi skulle vilja vara? I en artikel i Psychology Today skriver forskaren och neuropsykologen Theo Tsaosides om 6 ovanor som definitivt gör dig – liksom alla andra (!) – mindre effektiv. Bättre hälsa listar dessa vanor här!

1. Du tvivlar på dig själv och att du har det som krävs.
Fastän du är helt fantastisk och rockar på det du gör grips du ofta av tvivel och osäkerhet. Du känner dig inte särskilt bra och tycker att du inte har det som krävs för att bli framgångsrik på vad det än är du vill göra och uppnå. Kanske blandar du även samman att ha lite erfarenhet med inkompetens, uppfattar konstruktiv kritik som dålig kritik och betraktar utmaningar som direkta hot. Men vet du vad? När du lyssnar på och tar till dig konstruktiv kritik och tar dig an utmaningar blir du mer erfaren – och det bästa av allt är att du även växer som människa! Det smidigaste sättet att klara av saker och bli mer effektiv på är således att ha självtillit, för du kan mycket mer än vad du tror.

2. Du skjuter upp och tar inte tag i saker.
Att skjuta upp och inte ta tag i saker kallas med ett fint ord för att prokrastinera. När du prokrastinerar gör du det väldigt svårt för dig att få saken gjord, för ju längre tid du dröjer med att ta tag i den desto mindre troligt är det att du faktiskt tar tag i uppgiften. Till slut blir det där >> måstet << ett mentalt Mount Everest och en riktig pina att slutföra, och det är inte alls effektivt!

3. Du tappar tålamodet – och det snabbt!
Du tror att framgång nås fort och blir otålig när du inte toppar dina mål med en gång. Detta leder till att du tappar tålamodet och intresset för det du gör, och istället för att kämpa på släpper du taget om uppgiften eller målet alldeles för lätt, något som resulterar i ineffektivitet och att saker sällan slutförs. Det är vanligt att tro att effektivitet och att avklara saker snabbt är samma sak, men effektivitet handlar egentligen om att ha en strategi för att göra och slutföra ett kvalitativt arbete redan från början. Tålmodighet lönar sig längden.

4. Du multitaskar till max.
Tvärtom mot vad du har fått lära dig – alltså att det är bra att multitaska och ha många bollar i luften – är multitasking ingen bra vana för dig som vill göra ett effektivt arbete, eller som överhuvudtaget vill göra något uppmärksamt och grundligt. Multitasking påverkar både tidsåtgången och kvaliteten på det du gör till det sämre. Dessutom kan det ge ett oengagerat intryck när du pratar med någon och knappar på mobilen samtidigt. Vad kan du göra istället för att multitaska? Monotaska, m.a.o. göra en sak i taget!

5. Du är så perfektionistisk att du inte får något gjort.
Det här känner blogginläggets undertecknare igen sig i: du jobbar jättehårt och tycks aldrig vila, likväl känns det som om du står och stampar på en och samma punkt. Detta kan ha sin grund i perfektionism. Perfektionism gör dig nämligen ineffektiv på så sätt att du lägger ner all din energi på detaljerna snarare än att avklara uppgiften. Det kan vara bra, för så är det ju att somliga uppgifter kräver massor av känsla och omsorg för att resultatet ska bli så bra som det bara kan bli, men när samma energi läggs ner på allt tar perfektionismen mycket på energin och förmågan att bara göra det. För din egen skull är det okej att inte vara perfektionist i alla lägen, speciellt om du känner att du inte riktigt mäktar med att vara det.

6. Du klagar mycket!
Varje gång du klagar flyttar du fokus från att hitta en lösning på det eventuella problemet till att se ett hinder och hitta syndabockar. Effektivitet är mångt och mycket en fråga om perspektiv, alltså hur man väljer att se på saker. Om du tänker på att hitta en lösning har du alla förutsättningar att göra det.

Källa: Psychology Today.

Läs: 9 strategier för lycka, 10 snabba sätt att stressa ner på och 7 strategier för självmedkänsla.

Bild: © alphaspirit / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.