Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Väldigt aktuellt

9 saker du som har en kronisk sjukdom inte ska behöva be om ursäkt för

Du som har en kronisk sjukdom – hur många gånger kommer du på dig själv med att be om ursäkt för att du är sjuk? Här kommer nio saker du inte ska behöva be om ursäkt för (det finns givetvis många, många fler saker som kan listas)! (Observera att artikeln innehåller reklam för och annonslänkar till böcker vi själva har valt ut från Adlibris, Bokus och CDON och som vi tycker matchar artikelns tema och bedömer kan vara till hjälp för våra läsare.)

kronisk sjukdom, sjuk, kroniskt sjuk

1. Du ska inte behöva be om ursäkt för att du sjukskriver dig från jobbet när du mår dåligt.

Så många gånger jag har känt mig som en svikare när jag har sjukanmält mig! Jag kan nästan se chefens och kollegornas frustrerade miner framför mig. Det är ju ingen som ser mig när jag är sängliggande så hur ska de kunna veta…? De dagar jag väljer att stanna hemma från jobbet ligger jag platt fall. Jag är inte hemma för att jag tycker det är kul eller för att jag vill tillägna mig mina intressen i stället för att göra mitt jobb. Om jag inte tar hand om mig själv när jag behöver det finns det inte en chans att jag kommer hålla i längden.

2. Du ska inte behöva be om ursäkt för att du inte orkar göra saker som du förväntas göra…

… Jamen saker såsom att leva världens värsta partyliv – jag har ställts till svars för det här många gånger under min uppväxt (!) – att delta i sociala tillställningar eller att vara sjuk på ett visst sätt. När det kommer till det sistnämnda, alltså att vara sjuk på ett visst sätt, kan man ibland bli ifrågasatt bara för att man orkar eller inte orkar göra saker som personer med samma diagnos gör. Glöm inte bort att samma diagnos kan innebära olika symptom och lidanden.

3. Du ska inte behöva be om ursäkt för de dagar du har mer ork och därför vill göra roliga saker.

När man har en kronisk sjukdom kan man ibland få höra kommentaren ”Du orkade hålla igång igår, hur kan du må så dåligt idag?”. Jag tror inte att folk ställer frågan av elakhet, utan för att de verkligen undrar hur man ena dagen kan verka må bra bara för att nästa dag vara helt utslagen. Om man inte själv har varit med om denna hälsomässiga bergochdalbana kan det vara väldigt svårt att sätta sig in i hur livet med en kronisk sjukdom kan vara. Även om frågan ställs av nyfikenhet kan jag bli sårad. Jag kan känna mig ifrågasatt, som om jag måste försvara mina bra dagar. Det här har att göra med att jag på grund av det tuffa samhällsmotståndet mot osynliga sjukdomar ofta känner mig just ifrågasatt. Hur du formulerar dina kommentarer kan göra all världens skillnad för hur jag upplever min sjukdom, försök att säga saker som inte kan misstolkas som ett ifrågasättande. Läs mer om detta i artikeln ”Du orkade hålla igång igår, hur kan du må så dåligt idag?”.

4. Du ska inte behöva be om ursäkt för att du inte orkar umgås med vänner eller ställer in planer.

För min egen del har något av det jobbigaste med livet med en kronisk sjukdom varit att jag aldrig har kunnat veta hur jag kommer må från dag till dag, från timma till timma. Ena stunden kan jag ha hyfsat mycket ork och i nästa kan jag känna mig helt mörbultad. Det här har gjort att jag åtskilliga gånger har fått ställa in planer – ibland i sista minuten – och att jag har gjort människor i min omgivning besvikna. Jag ställer inte in planerna för att jag vill utan för att jag måste. Något som också gör mig ledsen är att jag inte orkar värna min umgängeskrets. Om jag umgås med vänner en kväll kan det leda till att jag blir sängliggande hela nästa dag, så jag försöker att hitta en balans mellan min egentid och mitt sociala liv. Läs mer om detta i artikeln ”Så kan att umgås med vänner påverka min kroniska smärta till det sämre”.

5. Du ska inte behöva be om ursäkt för att du måste ta hand om dig själv…

… Det är enda vägen till välmående. Det är nämligen så jag får möjlighet att träna, vila och göra saker som får mig att må bra. När jag känner mig avkopplad och glad kan till och med symptomens intensitet minska något.

6. Du ska inte behöva be om ursäkt för att du har en dålig dag.

De dåliga dagarna är sällan något man kan styra över när man har en kronisk sjukdom. Oavsett hur försiktig man är kan de komma och gå. Och det är okej. Jag kommer ofta på mig själv att be om ursäkt för mina nära och kära: ”Förlåt att jag mår dåligt idag. Jag kommer säkert må bättre imorgon.” Innerst inne inser jag att jag inte kan be om ursäkt för att jag är sjuk.

7. Du ska inte behöva be om ursäkt för att du är sjuk.

Jag valde inte att få en kronisk sjukdom. Men jag vet, nu har jag den. Jag gör det bästa av situationen och kämpar på varje dag.

8. Du ska inte behöva be om ursäkt för att du inte kan göra de saker du kunde när du var frisk.

En av svårigheterna med att ha en kronisk sjukdom är att man sörjer den person man var före man blev sjuk, så har det i alla fall varit för mig. För mig var det också en absolut nödvändighet att acceptera att jag inte längre är samma person och att det är okej att jag inte är det för att överhuvudtaget kunna acceptera min sjukdom. Det tog mig tjugo år att komma hit. Men jag har inte slutat sörja. Sorgen kommer och går. Det är också okej, har jag förstått ganska nyligen. Även familjemedlemmar och vänner bör acceptera att en kronisk sjukdom kan förändra en person på ett mycket djupt plan och att man som sjuk kanske inte orkar hålla igång på samma sätt som man gjorde när man var frisk. Allt det fina man har delat tillsammans finns fortfarande kvar. Det gäller att blicka framåt och skapa nya fantastiska ögonblick tillsammans.

9. Du ska inte behöva be om ursäkt för att du pratar om din kroniska sjukdom.

Det har tagit mig nästan tjugo år att våga prata öppet om min kroniska sjukdom. Jag har helt enkelt varit rädd för att bli ifrågasatt och därför valt att tiga. Egentligen är det ju inget konstigt att prata om sjukdomar. Folk gör det hela tiden – när de har fått en förkylning eller har halsont, som exempel. Ändå har jag märkt att folk – ja, till och med sådana som jag vet tycker jättemycket om mig – byter samtalsämne när jag försöker berätta hur jag mår. Jag kommer inte låta mig tystas. Det är viktigt att vi synliggör osynliga sjukdomar och det här kan vi göra först när vi pratar om dem.

Läs mer om kroniska sjukdomar och acceptans!

Brené Brown

Källa: The Mighty.
Bild: © Marina P. / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.