Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Väldigt aktuellt

9 tuffa utmaningar föräldrar till barn med diabetes kan behöva ta sig igenom varje dag

Från smygätande av godis och att skippa insulinet för att få känna sig ”normal” till sömnlösa nätter och sönderstuckna fingrar – vardagen med diabetes typ 1 kan vara väldigt utmanande för både de drabbade barnen och föräldrarna… (Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar.)

barn med diabetes, diabetes, barn, diabetes typ 1, anhörig, förälder, diabetesförälder, autoimmun sjukdom, kronisk sjukdom

Utmaning 1: När barnet ska gå på kalas

Det blir särskilt svårt att hålla sig till den överenskomna och diabetsvänliga kosten när man är på kalas eller andra tillställningar där sötsakerna flödar. Som diabetesförälder vet man att gottesakerna kan göra stor skada, samtidigt är det så himla jobbigt att behöva se på när ens barn står vid sidan av alla de andra ätande barnen. Nu är man ju dock väldigt bra på att fixa smaskiga alternativ eller på att prata med de andra föräldrarna, som kan förstå det jobbiga i situationen och därför anpassar maten och godispåsarna efter typ 1-diabetesen.

Utmaning 2: När barnet får höra sårande kommentarer om sin diabetes typ 1

Barn säger ofta det första de tänker på och utan minsta lilla avsikt till att såra. Ändå kan kommentarer om nålstick i fingrarna eller insulinpumpen vara sårande för barnet med diabetes typ 1, framför allt kommentarer i stil med ”Vad äckligt det ser ut!”. Ett bra sätt att förebygga ett sådant bemötande i exempelvis skolan är att berätta för klassen om diabetes typ 1, varför man måste sticka i fingrarna, injicera insulin, ha pump och så vidare.

Utmaning 3: När barnet växer upp och inte vill hålla sig till behandlingen

När ett barn med diabetes typ 1 håller på att växa upp och inträder tonåren kan hen av olika skäl tycka att det är jobbigt att hålla sig till den överenskomna behandlingen. Kanske vill hen inte ha pump längre eftersom hen tycker det är fult eller kanske försöker hen smyga med sin diabetes eftersom hen tycker att den är pinsam… Anledningarna till beteendet kan vara många, och som förälder förstår man sitt barn alltför väl. Man blir själv ledsen och tycker att man tjatar, tjatar och tjatar om hur viktigt det är att följa diabetesrutinerna. Vikten av dialog mellan förälder och barn, förälder, barn och sjukvård kan inte betonas nog.

Utmaning 4: När barnet är rädd för nålar…

… och hens fingrar är helt sönderstuckna. Enligt en studie från American Association of Diabetes Educators upplever barn ett större obehag vid nålstick än vad vuxna gör. Diabetes typ 1 kan, som välbekant, innebära många nålstick och injektioner varje dag och när man känner hur barnet rycker till vid sticken eller ser de stungna fingrarna skär det till i hjärtat. I det läget är man nästan beredd att göra vad som helst för att barnets sjukdom ska försvinna.

Utmaning 5: När man får för lite sömn

Bara för att det är natt minskar inte riskerna med diabetes typ 1. Man måste helt enkelt fortsätta att mäta och hålla koll, för insulinet i kroppen kan pendla kraftigt. Vakna och vakande nätter hör diabetesförälderns vardag till, men kroppen tycker inte om att få för lite sömn natt efter natt… Många föräldrar till barn med diabetes typ 1 vittnar om extrem trötthet och utbrändhet – prova själv att vara vaken varje natt och att sedan rodda vardagslivet med jobb och familj under dagarna! Det är inte så lätt.

Utmaning 6: När blodsockernivån åker upp och ner

När man inte själv har diabetes typ 1 kan man få för sig att det väl bara är att mäta blodsockret och sedan har man full koll. Så enkelt är det dock inte. Pyttesmå förändringar i kosten, ändrade träningsrutiner, ett virus i kroppen – det krävs inte särskilt mycket för att blodsockret ska åka bergochdalbana. Det är därför det här med att mäta blodsockernivån är så otroligt viktigt.

Utmaning 7: När det är förkylnings- och influensatider

För de allra flesta är att få en förkylning eller influensan inte så allvarligt, men för ett barn med diabetes typ 1 kan det tillfälligt försvåra sjukdomsbilden drastiskt och göra det näst intill omöjligt att veta åt vilket håll blodsockernivån är på väg. Om ketonnivåerna skjuter i höjden, som de gör vid högt blodsocker, kan det vara absolut nödvändigt att kontakta sjukvården för att få hjälp.

Utmaning 8: När barnet med diabetes typ 1 måste borsta tänderna extra noga

Höga blodsockernivåer påverkar munhälsan negativt på så sätt att bakterietillväxten ökar. Därför måste man som diabetesförälder se till att barnet borstar tänderna noga två gånger per dag och använder tandtråd vid ett av tandborstningstillfällena. Alla som har barn vet hur gärna de slarvar med tandborstningen… Situationen kan underlättas genom att hela familjen gör tandborstningen till en gemensam rutin.

Utmaning 9: När barnet testar gränserna för sin diabetes

Framför allt de något äldre barnen och tonåringarna tenderar att testa gränserna för sin diabetes typ 1. Detta gränstestande kan innebära att de struntar i att mäta sitt blodsockervärde eller smygäter godis, precis som vännerna gör, och det här gör ju såklart att man som förälder blir orolig och lägger ner mycket av sin energi på att undra hur barnet mår. Återigen – i dessa fall är det särskilt viktigt med dialog mellan förälder och barn, förälder, barn och sjukvård. Om skolan – både personal och kamrater – dessutom är väl införstådd i vad diabetes typ 1 innebär kan det underlätta för barnet att följa sina diabetesrutiner.

Få mer kunskap om diabetes typ 1!

Källor: Get Real Health; American Association of Diabetes Educators.
Bild: © rkris / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.