Kroppen & Kurer

Använder du datormusen rätt? Ergonomiska hjälpmedel kan minska risken för ohälsa

Hur bra du mår i kroppen, framför allt i händer, armar, nacke och rygg, har delvis att göra med den ergonomiska miljö du vistas i. I takt med att vardagen blir mer digitaliserad tillbringar du mer tid framför datorn, både därhemma och på jobbet. I denna artikel guidar Bättre hälsa dig i hur du kan skapa förutsättningar för en bättre ergonomisk miljö genom att använda rätt datormus på rätt sätt!

ergonomi, undvika smärta, sitta rätt vid skrivbordet, använda datorn rätt, hälsa, må bra, bättre hälsa, bra hälsa

En bra ergonomisk miljö och ergonomiska hjälpmedel kan minska risken för ohälsa

I takt med att vardagen blir mer digitaliserad påverkar tekniska prylar och nya datorvanor vår hälsa allt mer. Datorer är viktiga hjälpredskap för människor som på grund av hälsoskäl har svårt att till exempel skriva för hand eller läsa handskrift. Ändå kan för många timmar framför datorskärmar och i en dåligt planerad ergonomisk arbetsmiljö ge upphov till bland annat musarm, karpaltunnelsyndrom och smärtor i händer, nacke samt rygg.

Kroppskännedom och en medvetenhet om hur du använder kroppen, det vill säga din hållning och ditt rörelsemönster, kan motverka eventuella symptom, inflammation och smärtsyndrom. Även den ergonomiska miljön kan vara en bidragande orsak till minskad risk för ohälsa. En ergonomisk mus är ett exempel på ett ergonomiskt hjälpmedel som kan minska risken för så kallade muskuloskeletala skador.

7 tips på hur du kan använda datormusen ergonomiskt

  1. Skaffa en ergonomisk datormus. Nästan alla elektronik- och datorbutiker, i synnerhet nätbutiker, har ergonomiska datormöss i sitt sortiment. Prova olika möss och se vilken som passar dig. En mousetrapper är ett ergonomiskt alternativ till en mer traditionell datormus och kan bli ett mycket användbart ergonomiskt hjälpmedel.
  2. Krama inte ihjäl datormusen! Se till så att fingrarna och handen inte kramar om datormusen alltför hårt utan håll den i ett stadig men löst grepp.
  3. Arbeta från armbågen. Arbeta från armbågen – inte med vristen! Genom att utgå från armbågen får du en bra, rak och kontrollerad rörelse.
  4. Undvik att pressa ner vristen. I naturligt kroppsläge är vristen lätt välvd. Detta innebär att den inte ska pressas ner i skrivbordet eller i någon annan yta.
  5. Håll igång blodcirkulationen. Du har blodkärl i armen och handen. Om du pressar ner kroppsytorna med dessa blodkärl i skrivbordet eller i någon annan yta stoppar du blodcirkulation något. Alltså bör du även se till så att blodkärlen får vara fria från kontakt med ett hårt underlag.
  6. Begränsa inte armens rörelsemönster. När du låser armen i en position, bl.a. genom att använda ett armstöd eller att arbeta väldigt statiskt, kan armen och handen skadas. Använd med andra ord inte armstöd!
  7. Ta mikropauser – ofta! Den största tjänst du kan göra din arm och hand är att ta mikropauser. Låt det alltså inte gå 30-60 minuter mellan mikropauserna utan gör det till en vana att pausa ofta. Medan du mikropausar kan du passa på att göra lätta rörelser och kroppsövningar för att inte pressa och stressa kroppen.

Källor: The University of Chicago; Environmental Health and Safety; Cornell University Ergonomics Web.
Bild: © Alex / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.