Desserttips – baka veganska Twix-kakor med kokossmak

Här kommer ett enkelt och roligt recept från veganbloggen This rawsome vegan life. Bättre hälsa kan lova att Twix-kakorna är oförskämt goda – och de nyttiga ingredienserna gör att du inte behöver känna skuld även om du stoppar i dig flera stycken.

raw, veganska kakor, twix, twix kakor, vegan, veganska kolakakor, recept, baka, bakning, baktips

Ingredienser till Twix-kakorna

Bottenskiktet

  • 1,2 dl kokosmjöl
  • 1,2 dl mandelmjöl
  • 0,6 dl lönnsirap
  • en nypa himalayasalt
  • 1-2 msk smält kokosolja

Karamellskiktet

  • 1,8 dl dadlar
  • 0,6 dl cashewnötsmör (eller jordnötssmör)
  • 3 msk vatten (kan behövas mer)
  • en nypa himalayasalt
  • 2 msk kokosolja

Chokladöverdraget

  • 0,8 dl smält kokosolja
  • 06, dl kakaopulver
  • 0,6 dl lönnsirap
  • 1 tsk vaniljextrakt

Så här gör du dina veganska Twix-kakor med kokossmak

  • Knåda ihop ingredienserna till bottenskiktet så degen blir mör och fuktig. Degen ska behålla sin form när du trycker ihop den mellan två fingrar. Om den känns för ”smulig” så är det bara att tillsätta lite kokosolja (eller vatten). Sätt bakplåtspapper i en form, och tryck sedan ner degen i den. Ställ in formen i frysen.
  • Blöt dadlarna i varmt vatten i tio minuter. Spara vattnet, och mixa sedan alla ingredienserna till karamellskiktet tills du har en tjock, välsmakande karamellsås. Häll karamellsåsen över bottenskiktet, och fördela den jämnt med en slickepott. Ställ in kakan i frysen tills den stelnat (det tar vanligtvis ett par timmar).
  • För att göra chokladöverdraget blandar du alla ingredienser tills du har en rinnande chokladsås.
  • Ta ut själva kakan ur frysen och skär upp den i små bitar/bars. Dutta chokladsåsen över bitarna (eller doppa bitarna i såsen om du föredrar det). Sätt in dem i frysen och ta fram dem så fort du känner dig sugen på något riktigt smarrigt!

Bättre hälsa rekommenderar boken Baka vego: Veganska recept

Baka vego: Veganska recept

Text: Eva Alfhild Jonsson.
Källa: This rawsome vegan life.
Bild: © This rawsome vegan life.

Add Comment