Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet

Finns du? Bra, i så fall är du kreativ – här kommer 6 uppfriskande perspektiv på kreativitet!

Författaren Elizabeth Gilbert tog USA och Europa med storm när hennes bok Lyckan, kärleken och meningen med livet släpptes 2006. Sedan dess har hon skrivit ytterligare böcker och gjort sig känd som en inspirerande föreläsare. Ett återkommande tema i hennes föreläsningar är kreativitet. I denna artikel listar Bättre hälsa Gilberts 6 uppfriskande perspektiv på kreativitet.

Finns du? Bra, i så fall är du kreativ – här kommer 5 uppfriskande perspektiv på kreativitet!

1. Du finns, alltså är du kreativ.

Det finns en myt som säger något i stil med att det bara är ett fåtal människor som är kreativa, med andra ord att vara kreativ är en högst exklusiv förmåga. Den bästsäljande författaren Elizabeth Gilbert vill uppmana oss alla att byta ut ordet ”kreativ” mot ”nyfiken”. Vi är alla genom att vara människor nyfikna, menar hon, om än på olika sätt. All kreativitet börjar med nyfikenhet, en vilja till att utforska något. Ibland blir vi rädda och håller tillbaka vår nyfikenhet, och det är då vi känner att vi inte är så kreativa som vi kanske skulle vilja vara. Det hela är inte en fråga om begåvning utan om att kunna släppa taget om rädslan och ge oss hän vår nyfikenhet. Kom ihåg detta: Du finns, alltså är du kreativ.

2. Det är svårt att bli helt fri från rädsla, men en sak ska du veta: att vara rädd är tråkigt.

Att vara orädd hyllas som en fantastisk dygd och beskrivs oftast som en förutsättning för att man överhuvudtaget ska kunna lyckas med sina kreativa tilltag. Gilbert anser att rädsla är fundamental för människans överlevnad, att det är rädsla och försiktighet som har gjort att vi finns som art. Rädsla är således inte bara negativ – men den är inte heller särskilt rolig! Rädsla gör att du tänker mindre nyanserat, och kreativitet frodas, som du vet, när flera perspektiv möts och du tillåter dig själv att vara nyfiken. Håll dörrarna öppna!

3. Kreativitet behöver inte nödvändigtvis komma från dig, den kan komma till dig.

När du vågar släppa taget och ger dig hän åt din nyfikenhet upptäcker du nya saker hela tiden. Det är få saker som stimulerar din kreativitet så mycket som att testa något nytt – prova att åka till en, för dig, helt ny miljö! Du kommer ha massor av nya idéer med dig hem. Det kan verka lite romantiskt men idéer kan komma till dig, nästan helt utan ansträngning. Ofta är det så att de bästa idéerna är som aha-upplevelser.

4. Gör något kreativt, då!

Själva utmaningen ligger i att verkligen sätta dig ner och göra något kreativt av dina aha-upplevelser. För visst, idéer kan komma till dig men de förverkligas inte av sig själva. Varje gång rädslan gör sig påmind och berättar att du inte kan, får du ta ett allvarligt snack med den – för du kan! Det fina med att vara nyfiken är att du upptäcker. Vem vet vart upptäckten för dig? Om du inte ger det hela ett försök får du inte veta svaret.

5. Att vara kreativ kan leda till mycken frustration, det är en del av processen.

Det känns helt underbart när du är inne i ett flow. Det känns mindre härligt när det blir ett avbrott i flowet. Då kan du bli frustrerad och vilja kasta kreativiteten åt sidan. Att vara kreativ kan stundom innebära att du stöter på hinder längs vägen, oftast i form av dig själv och dina egna farhågor, menar Gilbert. Detta är en del av processen, och du har alltid ett val: att fortsätta trots att det känns jobbigt eller att kasta in handduken. Förhoppningsvis väljer du att fortsätta och låta din nyfikenhet föra dig framåt.

6. Sluta eftersträva perfektion, perfektion hämmar din kreativitet.

Perfektion är en riktig glädjedödare, och när du inte känner glädje under dina kreativa stunder kan det vara svårt att vara produktiv. Det viktiga är att du gör så gott du kan, det är en stor skillnad på att vilja att det ska vara perfekt och att göra ditt bästa – satsa på det sistnämnda och gläds åt dina framsteg!

Källa: TED.com.
Bild: © ra2 studio / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.