Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Glömmer du ofta saker? Här kommer 7 vanliga anledningar till minnesluckor och glömska

Här listar Bättre hälsa 7 vanliga anledningar till minnesluckor och glömska.

1. Trötthet

Du behöver inte vara helt utmattad för att börja glömma saker. Minsta tillstymmelse till trötthet kan påverka minnet negativt. Det är okej att vara trött då och då, men om du nästan alltid är trött och upplever att du på grund av tröttheten får minnesluckor och lider av glömska kan det finnas en bakomliggande orsak. Har du varit trött och glömsk länge? Kontakta din vårdcentral, för det kan ha att göra med en sjukdom, mineralbrist, långvarig stress etc.

2. Medicinering

Många mediciner kan påverka minnet till det sämre och således göra att du lättare glömmer saker och får minnesluckor.

3. Sömnbrist

Sömnbrist och dålig sömnkvalitet leder till ökad trötthet och eventuella minnesrubbningar. Om du av olika anledningar inte sover särskilt väl och sällan känner dig utvilad kan du få hjälp av din läkare och vårdcentral. En god nattsömn trimmar minnet och skärper fokus!

4. Inaktivitet

När du tränar och motionerar pumpar hjärtat syrerikt blod till hjärnan, vilket påverkar ditt minne positivt. Inaktivitet – med andra ord för lite träning och motion – har motsatt effekt och kan utmynna i ett sviktande minne.

5. Stress

Stress, oro och humörsvängningar har en sak gemensamt: de tar mycket av din energi och förmåga till att fokusera på andra saker. I slutänden får ditt minne svårt att ta till sig ny information och nyförvärvade kunskaper och du glömmer bort vad det är du har försökt att lära dig.

6. Depression

Ifall du lider av depression kan du mycket väl drabbas av glömska och minnesrubbningar. Förutom minskad förmåga till koncentration, ledsamhet, tappad lust och så vidare, hör minnesrubbningar till de vanligaste symptomen vid depression.

7. Alkoholkonsumtion

När du dricker och är påverkad av alkohol påverkas din minnesförmåga negativt – se över din alkoholkonsumtion för att hålla dig riktigt skärpt!

Källa: Harvard Health Publications.
Bild: © Stasique / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.