Middagstips – gör en härlig sallad med bladspenat och grillad aubergine

Här kommer ett recept från Salt & Lavender, som passar utmärkt för varmare väder men även fyller magen under kyligare dagar. Aubergine kan piffa upp vilken sallad som helst, och örterna samt paprikan i citrondressingen gör rätten ännu mer smakrik.

recept, aubergine, spenat, sallad, vegetarisk mat, vegetarisk rätt, spenatsallad, middagstips, laga mat, göra sallad

Ingredienser till salladen

  • 1 stor aubergine, som du skär i bitar (ca 7-10 cm)
  • 1 msk hackad färsk mynta
  • 1 msk hackad färsk persilja
  • 1 msk hackad färsk oregano
  • 1 msk hackad schalottenlök
  • 1 msk hackade soltorkade tomater
  • 1 paket bladspenat (ca 140 gram)

Ingredienser till dressingen

  • 1-2 klyftor lök (hackade)
  • 1 rågad tsk tahini
  • 1 tsk dijonsenap
  • ½ tsk rökt paprika
  • saft från en halv citron
  • 0,6 dl olivolja
  • salt och peppar

Så här gör du din sallad med bladspenat och grillad aubergine

  • Skiva auberginen i tjocka, runda bitar (ca 7-10 cm) och salta båda sidorna lätt. Låt bitarna ligga medan du förbereder resten av salladen.
  • Vispa ihop alla ingredienserna till dressingen (häll gärna i lite olivolja i taget medan du vispar).
  • Värm grillen (ca 190-230 grader)
  • Förbered resten av salladen (blanda örterna, de soltorkade tomaterna och schalottenlöken).
  • Pensla auberginens båda sidor med olivolja före grillningen. Om man vill kan man skölja bort saltet innan.
  • Grilla auberginebitarna (190 -230 grader) ca 3-5 minuter på vardera sida. Auberginebitarna är klara när de är brynta och krispiga på utsidan och möra på insidan.
  • Låt auberginebitarna kallna en stund, och dela sedan varje bit i fyra delar.
  • Blanda i auberginebitarna i salladen, och häll till sist i dressingen och rör om. Servera salladen omgående!

Bättre hälsa rekommenderar kokboken Mera vego: Mat för hela familjen

Mera vego: Mat för hela familjen

Text: Eva Alfhild Jonsson.
Källa: Salt & Lavender.
Bild: © Salt & Lavender.

Add Comment