Recept på saftiga lussebullar med saffran

Baka saftiga lussebullar med saffran! Här har du receptet: (Observera att artikeln innehåller reklam för och annonslänkar till julpyssel vi själva har valt ut från Lekmer och som vi tycker matchar artikelns tema.)

recept, lussebullar, lussekatter, jul, baka, julbak, lussebullar med saffran, lussekatter med saffran, saftiga lussebullar, saffran, pyssel, pyssla, pysseltips, julpyssla, julpyssel

Ingredienser (ca 30 lussebullar)

  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk, gärna 3-procentig
  • 150 g smör
  • 250 g kesella
  • 2 dl strösockor
  • 1 g saffran (2 st kuvert)
  • 1 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl
  • russin
  • 1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm smöret och mjölken i en kastrull. Det ska vara fingervarmt, med andra ord 37 grader. Doppa fingret i mjölkblandningen för att känna på värmen!
  3. Häll den ljumma mjölkblandningen över jästen, gärna lite i taget så att jästen får en chans att lösas upp.
  4. Blanda ner kesellan, saffranet, sockret och saltet i bunken.
  5. Blanda ner mjölet, lite i taget, och rör om. Du får känna dig fram med mjölet, om du behöver tillsätta mer, gör det.
  6. Täck för bunken med en kökshandduk och låt degen stå och jäsa i ca 60 minuter.
  7. Lyft upp degen och lägg den på ett mjölat bakbord (vaxduk går också bra) och knåda den i några minuter.
  8. För enkelhetens skull, dela degen i 30 lika stora bitar, rulla bitarna till längder och börja sedan forma lussebullar.
  9. Tryck ner russinen i lussebullarna.
  10. Lägg lussebullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare ca 45 minuter.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Vispa upp ägget med mjölken och pensla lussebullarna med blandningen.
  13. Ställ in lussebullarna i ugnen och grädda i ca 5 till 8 minuter och/eller tills de har blivit gyllenbruna.
  14. Plocka ut lussebullarna och låt dem svalna på ett galler.

Pyssla mera!

Måla en hjärtformad porslinsask i de finaste mönster

Bild: © Henrik Larsson / Adobe Stock.

Add Comment