Recept på topping till vegopizza: Vegansk ricotta, vitlökssås och spenat

Flera av momenten till den här gourmetpizzan med vegansk ricotta, vitlökssås och spenat går att förbereda redan dagen föra den ska tillagas, vilket sparar tid när man är hungrig och sugen på något extra gott. Det är vegosajten Keepin’ it kind som står för den här supersmarriga idén på vegopizza. (Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar.)

vego, vegopizza, recept, pizza, vegansk pizza, recept, mat, matglädje, inspiration, matinspiration, nyttig pizza, ricotta, vegansk ricotta, spenat, vitlökssås, vegansk vitlökssås

Ingredienser

  • 2 1/3 dl macademianötter
  • 1 1/2 citron
  • 4 tsk vatten
  • ¾ tsk havssalt
  • 1 msk + 1 tsk näringsjäst
  • 1 msk + ½ tsk miso
  • 2 hela vitlökar
  • Olivolja
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 ¼ dl cashewnötter
  • 2 1/3 dl mandelmjölk
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 400 g grovhackad spenat
  • 1 pizzadeg (se vårt recept på vegansk pizzadeg)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på först 200 grader och höj sedan (i ett annat moment) temperaturen till någonstans mellan 225 och 250 grader.
  2. Gör en vegansk pizzadeg. (Se receptet här.)
  3. Blötlägg macademianötterna i en skål i en timma.
  4. Ricotta: Mixa macademianötterna i en hushållsmaskin tillsammans med juice från en citron, vatten, havssalt, 1 tsk näringsjäst och ½ tsk miso. Förvara blandningen i en lufttät behållare tills den är redo att användas.
  5. Blötlägg chasewnötterna i en skål i en timma.
  6. Skala sedan vitlöken och skär bort topparna på klyftorna. Lägg dem på en bit folie och ringla olivolja över dem och massera in. Slå in vitlöken i folien och låt stå i en 200 grader varm ugn i ca 30-40 minuter .
  7. Häll upp mandelmjölken i ett glas tillsammans med vinägern och låt stå i några minuter.
  8. Skölj blomkålen och dela i mindre buketter. Koka tills den är mjuk.
  9. Vitlökssås: När vitlöken svalnat är det dags att trycka ut innehållet i varje klyfta. Mixa i en hushållsmaskin och tillsätt blomkålen. Lägg sedan i cashewnötterna, juice från en ½ citron,  1 msk miso, ½ msk näringsjäst samt mjölkblandningen och mixa tills du får en önskad konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.
  10. Sätt nu ugnen på 225-250 grader. Kavla ut pizzadegen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  11. Värm en stekpanna och fräs spenaten tillsammans med 1-2 msk vatten.
  12. Bred ut spenaten i mitten på pizzadegen, häll vitlökssåsen och ricottan ovanpå (spara hälften till servering). Ställ pizzan i ugnen i ca 10 till 15 minuter.

Få ännu mera matglädje!

Gourmetpizza: För dig som gillar pizza på riktigt

Mera vego: Mat för hela familjen

Pizzaugn

Cuisinart: Pizzakit i 4 delar

Källa: Keepin’ it kind.
Bild: © Keepin’ it kind.

Add Comment