Raffinerat socker är en av de främsta anledningarna till att västvärldens befolkning drabbas av såväl övervikt som obehagliga sjukdomar. Socker i sig fås även från naturliga kolhydrater, men det raffinerade sockret utgörs bland annat av det vita sockret som tillsätts i ofantligt många livsmedel. Forskning visar att den som undviker det tillsatta sockret kan få betydligt bättre hälsa samtidigt som sjukdomar förebyggs – ja, i ett stort perspektiv! Här listas 10 anledningar till varför du bör undvika socker.
1. Förtäring av socker är skadligt för tänderna
Tillsatt socker innehåller ingen betydande näring. Däremot består denna typ av socker av många kalorier, som på grund av det dåliga näringsinnehållet inte bidrar till mättnadskänsla. Eftersom socker är en kolhydrat ger det dock tillfällig energi, något många utnyttjar när de känner trötthet. Detta kan i sin tur leda till att man får i sig för lite näringsämnen, samtidigt som tänderna tar stor skada. Faktum är att sockret fungerar som ”mat” för bakterier i munnen, när bakterierna närs kan det leda till karies i munnen.
2. Fruktosen i sockret omvandlas till fett i kroppen
När man äter raffinerat socker bryts det upp i två beståndsdelar före det når blodomloppet; fruktos och glukos. Fruktos fyller ingen fysiologisk funktion och är med andra ord onödigt. Levern klarar visserligen av att lagra en viss del av fruktos, men äter man för mycket förvandlas fruktosen till fett.
3. För mycket fruktos kan leda till fettlever
Då fruktos omvandlas till fett i levern leder det till att så kallat dåligt kolesterol ökar i blodet. En del av fettet lämnas kvar i levern, medan det resterande fettet bokstavligt talat kommer ut i blodomloppet.
4. Socker kan orsaka insulinresistens
Insulin är en central hormon i kroppen som reglerar blodsockret. Tack vare insulinet förbränns glukos till energi. Har man dock för mycket socker (glukos) i blodet kan insulinet inte utföra sin uppgift, vilket kallas för insulinresistens.
5. Överdriven konsumtion av socker kan ge upphov till typ 2-diabetes
När cellerna i kroppen blivit resistenta mot insulinets verkan finns risk för att blodsockret inte regleras som det ska. Är blodsockret ständigt förhöjt får man diagnosen typ 2-diabetes, som i många fall måste behandlas med läkemedel. Livsstilsförändringar kan dock stabilisera blodsockret och därmed även minska sviterna av sjukdomen.
6. Nya rön tyder på att socker kan ge cancer
Cancer innebär att celler växer okontrollerat. Hormonet insulin har en viktig roll i cellernas tillväxt, vilket innebär att för mycket socker kan leda till ökad expansion hos cellerna. Många forskare påpekar även att en hög konsumtion av raffinerat socker ökar risken för inflammation, och detta kan i sin tur leda till cancer.
7. Fettet frodas av socker
Studier visar att fruktosen i raffinerat socker inte har samma effekt i kroppen som naturligt socker. Det centrum i hjärnan som reglerar hunger påverkas inte tillräckligt när man äter tillsatt socker och kroppen sänder snabbt ut signaler om att man ska äta mer. Eftersom kalorierna i sockret inte mättar ökar matintaget och därmed även kroppens fettprocent.
8. Ett sockerberoende är inget att leka med
Forskare har länge vetat att socker är lika beroendeframkallande som alkohol och kokain. Samma dopaminpåverkan fås nämligen som vid övriga beroenden och är lika svårt att få bukt med.
9. Det raffinerade sockret kan leda till övervikt hos vuxna och barn
Socker ökar risken för övervikt och fett runt magen för såväl barn som vuxna. Tyvärr är fettet runt magen betydligt farligare än det som sitter på höfter, lår och rumpa.
10. Socker ökar risken för att få hjärtsjukdomar och högt kolesterol
Hjärtsjukdomar är den största orsaken till dödsfall på en global nivå. Socker är en av bovarna bakom dessa sjukdomar, främst för att det höjer nivåerna av dåligt kolesterol i blodet och orsakar övervikt.
Källa: Authority Nutrition.
Text: Copybyrån Jally.
Bild: © vetre / Shutterstock.