Kroppen & Kurer

10 tecken på cancer vi kvinnor bör vara uppmärksamma på

Om det sker en förändring i kroppen kan det vara bättre att kolla upp den en extra gång än en gång för lite…

tecken på cancer, cancer tecken, cancertecken, symptom på cancer, cancer symptom, cancersymptom, kvinna cancer, kvinnor cancer
Bild: © Ocskaymark / iStock

1. Bröstförändringar Man ska aldrig ignorera en knöl i bröstet. Den amerikanska patient- och sjukvårdssajten WebMD.com menar att man alltid bör gå till sin vårdcentral och/eller läkare om man hittar just en bröstknöl – till och med när den senaste mammografin inte visat något. En knöl i bröstet behöver inte men kan vara ett tecken på cancer. Förändringar i bröstvårtorna och i färgen på brösten – är brösten röda och svullna (?) – kan också indikera att det finns en underliggande cancersjukdom.

2. Oregelbundna blödningar När man väl har nått klimakteriet ska man inte menstruera. Om man ändå skulle få blödningar – stora som små – kan det innebära att allt inte står rätt till i kroppen. Den vanligaste orsaken till blödningar i klimakteriet är hormonella störningar. Cancer i livmodern eller på livmoderhalsen kan också ge så kallade postmenopausala blödningar, så därför bör man göra en gynekologiundersökning för att se vad blödningarna beror på.

3. Rektala blödningar Rektala blödningar kan ha att göra med hemorrojder, anala sprickor och så vidare. Blödningarna kan även ha sin grund i koloncancer, den idag näst vanligaste cancerformen hos både kvinnor och män i Sverige. Varje år insjuknar 6 000 personer i kolorektal cancer. Blod i avföringen bör alltid utredas av sjukvården, och detta kan exempelvis göras med hjälp av en koloskopi.

4. Förändringar i flytningarna Plötsligt illaluktande flytningar kan vara ett tecken på en infektion i underlivet – eller på livmoderhalscancer. Förändringar i flytningarna vad gäller färg, lukt och konsistens bör undersökas av en gynekolog. I de flesta fall är flytningarna inte tecken på någon farlig sjukdom. Man bör bara gardera sig och vara på den säkra sidan.

5. Uppsvälld mage Svullen mage är ett av de mest uttalade tecknen på äggstockscancer. Detta är en ganska ovanlig cancersjukdom och då magvärken, uppsvälldheten och mättnadskänslan kan vara diffusa symptom kan det vara svårt att upptäcka äggstockscancer i god tid. Svullen mage kan bero på laktosintolerans, IBS och stress – med andra ord betydligt ofarligare saker än cancer. Det är dock en bra idé att kolla upp vad magproblemen bottnar i. Lyssna på magen!

tecken på cancer, cancer tecken, cancertecken, symptom på cancer, cancer symptom, cancersymptom, kvinna cancer, kvinnor cancer
Bild: © Ocskaymark / iStock

6. Oförklarlig viktnedgång eller -uppgång Att gå upp eller ner några kilo i vikt är inte skäl till att oroa sig. Men om viktnedgången eller viktuppgången är drastisk och sker helt oförklarligt kan det finnas en bakomliggande orsak. Stress, sköldkörtelproblem samt äggstockscancer är exempel på hälsoorsaker till viktförändringar.

7. Ihållande hosta Vid allergi och astma kan man behöva dras med en jobbig och långvarig hosta. Om man utan rimliga bakomliggande skäl får ihållande hosta bör man kolla upp vad den kan bero på. Rökare löper stor risk att ådra sig KOL och lungcancer. Var uppmärksam på att även icke-rökare kan få lungcancer, och man ser en särskild prevalens till detta hos icke-rökande kvinnor (framför icke-rökande män).

8. Lymfkörtelförändringar Det är vanligt att man får svullna och hårda lymfkörtlar när man har ett virus eller en infektion i kroppen. Hårda, svullna lymfkörtlar i armhålorna eller nacken kan vara ett illavarslande tecken på cancer. Därför bör du kolla upp lymfkörtelförändringarna.

9. Utmattning Utmattning är en extrem trötthet som inte blir bättre efter vila. Utmattningskänslan är typisk vid till exempel kronisk smärta eller utmattningsdepression, men bör undersökas närmare då den även kan vara cancerrelaterad. Leukemi, mag- eller tarmcancer kan orsaka dåliga blodvärden, som i sin tur ger upphov till den enorma tröttheten.

10. Hudförändringar Från sår som inte läker till födelsemärken som växer – förändringar i huden kan innebära mycket. De behöver såklart inte vara farliga men kan samtidigt vara ett av de mest synliga tecknen på cancer. Det är alltid bättre att kolla upp hudförändringarna en extra gång än en gång för lite.

tecken på cancer, cancer tecken, cancertecken, symptom på cancer, cancer symptom, cancersymptom, kvinna cancer, kvinnor cancer
Bild: © SIphotography / iStock

Text: Sandra Jönsson
Källa: WebMD.com