Försämrad koncentration, irritation, depression och viktuppgång hör till några av de saker som sömnsvårigheter kan leda till.
1. Hjärnan kan sluta fungera som den ska
Det kan finnas många anledningar till varför man har sömnsvårigheter. Oavsett vilka skälen är kan problem med sömnen leda till att hjärnan slutar fungera som den ska. Genom MRI, också kallat MR och MRT, har man upptäckt att sömnbrist leder till ett minskat blodflöde till de delar av hjärnan där ett mer avancerat tänkande sker. På så sätt försämras exempelvis förmågan till problemlösning och logiskt tänkande.
2. Man kan bli glömsk
Sömn, i synnerhet REM-sömn, är nödvändig för att hjärnan ska kunna göra information till minnen. Det är just under REM-sömnen som korttidsminnen blir till långtidsminnen. Sömnbrist kan vidare medföra koncentrationssvårigheter, något som i sin tur försvårar inlärningsprocesser eftersom hjärnan inte kan ta till sig information särskilt effektivt.
3. Man kan bli irriterad
Efter en sömnlös natt är risken stor att man vaknar på fel sida och känner sig irriterad. Den del av hjärnan – frontalloben – som reglerar förmågan att tänka rationellt balanserar likaså amygdala, den del i hjärnan där känslor som ilska, oro och rädsla uppstår. Sömnbrist kan rubba balansen mellan de olika delarna i hjärnan, varför man kan bli irriterad och arg utan någon egentlig orsak.
4. Sömnbrist kan öka risken för depression
Forskare vet ännu inte hur hela processen ser ut, men upprepade studier tyder på att de som lider av sömnlöshet är mer utsatta för att drabbas av depression. Det är också svårt att säga vad som kommer först: sömnbrist eller depression. Genom att föra sömndagbok kan man underlätta diagnostiseringen av sömnproblemen och depressionen.
5. Förmågan till att fatta beslut kan påverkas negativt
Med minskad sömn ökar tendensen att ta fler ogenomtänkta risker. Därför ska man, om möjligt, undvika att fatta svåra beslut när man inte har fått tillräckligt mycket sömn.
6. Hjärthälsan kan försämras
Att vara trött är väl inte så farligt, tänker man kanske efter en natt utan sömn och tror att sömnproblem enbart gör en väldigt, väldigt trött. Men den trötthet som uppstår på grund av sömnsvårigheter påverkar hela kroppen negativt och kan öka risken för att få högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke.
7. Svårigheter med sömn kan vara orsaken till vissa hudproblem
Skönhetssömn är inte bara hittepå – tvärtom! Det är nämligen under sömnen som celler förnyas och inflammationer i kroppen minskar, vilket även påverkar huden i en positiv bemärkelse. Sömnbrist kan därmed leda till att man får problem med huden. Huden är dessutom ett organ som reglerar kroppstemperaturen medan man sover, varför den bristande sömnen också präglar huden i form av svarta ringar runt ögonen, glåmig hud etc.
8. Sömnbrist kan leda till att man går upp i vikt
När man inte kan sova kan hormonbalansen rubbas i kroppen. De hormoner som då är i obalans reglerar bland annat aptiten. En forskningsstudie visade att personer som lider av sömnsvårigheter tenderar att äta ca 300 fler kalorier än personer som vaknar utvilade. Sömnen påverkar även kroppens metabolism. Bristande sömn gör förbränningen slöare och således gör sig kroppen inte av med lika många kalorier som den skulle ha gjort om man hade haft en fungerande nattsömn.
9. Sexlusten kan minska
I en studie från Department of Medicine på University of Chicago kom forskare fram till att de hormoner som påverkar sexlusten var 10 till 15 procent lägre än normalt hos de unga män som sover färre än fem timmar per natt.
10. Immunförsvaret kan försvagas…
… och därmed ökar risken för att exempelvis få virus och infektioner i kroppen.
11. Trötthet kan leda till mer trötthet
Som med så många andra kämpiga kroppsliga tillstånd kan man på grund av trötthet hamna i en ond cirkel där tröttheten leder till ännu mer trötthet. En sömnlös natt är ingen garanti för att man kommer sova gott nästa natt. Problemen kan hålla i sig länge och på så vis försämras välmåendet ytterligare.
Så vad kan man göra för att få bättre sömn?
Många upplever att följande rutiner kan hjälpa mot sömnsvårigheter:
- Att lägga sig och stiga upp samma tid varje dag
- Att inte dricka koffeinhaltiga drycker före läggdags
- Att inte inta alkoholhaltiga drycker före läggdags
- Att träna tidigare på dagen
- Att få minst 15 minuter dagsljus varje dag (så att sömnhormonet kan bildas)
- Att undvika att titta på skärmar före läggdags
- Att släcka ner i hemmet
- Att kyla ner sovrummet något (då det kan bli lättare att somna när det inte är för varmt).
Källor: JAMA; Sleep; European Heart Journal; Discovery News; Reader’s Digest.
Bild: © Dan Race / Adobe Stock.