Inredning & Trädgård Pyssel & Kreativitet

14 verktyg hemmafixaren har glädje av under DIY-projekten

verktyg för diy hemma

Ju fler verktyg hemma, desto fler DIY-projekt kan du också genomföra. Från skruvdragare till vattenpass – här har du 14 verktyg du kommer ha stor glädje av.

14 verktyg för hemmafixaren
Bild: © JESHOOTS.com / Pixabay

Önskelistan på redskap du villhöver kan göras lång…

El- och batteridrivna verktyg

Vilka el- och batteridrivna verktyg passar hemmafixaren?

1. Skruvdragare

Få verktyg är så mångsidiga som en skruvdragare, det är dessutom sannolikt verktyget du kommer använda mest. Tack vare skruvdragaren kan du skruva och borra. Om du ska sätta fast gipsskivor är det här verktyget överlägset bäst hjälp.

2. Sticksåg

Sticksågen är den främsta allroundsågen och den passar därför till mängder av hemmaprojekt. Du använder den för precisions- och figursågning, liksom för att såga fina, fina snitt i exempelvis skivor. Den passar även till småskaliga kapningsarbeten.

3. Kap- och gersåg

För de större DIY-projekten rekommenderas en kap- och gersåg. Med denna kan du nämligen såga till stora mängder virke med exakta snitt. Sågen passar utmärkt för brädor, exempelvis inför att du ska klä om huset eller lägga ny altan. Tänk på att det här är en såg du sakta sänker ner…

4. Cirkelsåg

Cirkelsågen är däremot ett smidigt redskap för att kapa långa skivor plywood, spånskivor och inte minst reglar rakt igenom på längden.

5. Tigersåg

Då och då kan du behöva utföra rivningsjobb hemma, som när du ska byta badrum eller kök. I dessa fall är tigersågen ett ypperligt verktyg, som underlättar all form av grovsågning.

6. Vinkelslip

Om dina DIY-projekt medför kapning av sten, klinkers och metall kommer du ha stor nytta av en vinkelslip. Det här redskapet används med fördel när du ska polera och ta bort rost från metall. Du kan läsa mer om fördelarna med en vinkelslip här – klicka på länken för att komma vidare till Testapans bäst-i-test-guide om vinkelslipar.

Handverktyg för verktygslådan

Med handverktyg menas verktyg som inte är el- och batteridrivna – vilka av dem bör du ha i verktygslådan?

7. Hammare

Slå saker – inte minst spikar – på plats med en hammare. Hammaren känns som en sådan där universalpryl nästan alla har hemma. Men det här är ju ett handverktyg du kan satsa extra på genom att köpa en med ett riktigt bra grepp, bland annat.

8. Skruvmejslar

Det finns skruvmejslar för varje tillfälle. Köp en uppsättning olika mejslar, såsom spårmejsel och stjärnmejsel.

9. Tänger

Samma med tänger, det finns många olika varianter och någon gång kommer du säkert behöva varje. Spetstång, hovtång och tångnyckel är exempel på olika tänger.

10. Skiftnycklar

Dra ihop och isär prylar med hjälp av en skiftnyckel. Om du ska fixa rören eller byta däcken kommer du behöva en sådan. Du kan köpa hela sätt med skiftnycklar, så att du har verktygen för situationerna som kan uppstå under hemmafixandet.  

11. Handsågar

Du måste inte köpa batteri- eller eldrivna sågar för att kunna såga. Ibland räcker det helt enkelt med en så kallad handsåg. Även i det här fallet finns det olika varianter. Vilka villhöver du i din samling?

12. Universalkniv

Det är otroligt behändigt att kunna plocka fram en kniv som skär genom de flesta lättare material. När det kommer till universalkniven finns det ingen ände på användningsområdena för hemmafixaren.

13. Tumstock

Säg vilket DIY-projekt som inte kräver att du mäter?! Tumstocken är det ideala verktyget för när du ska mäta något.

14. Vattenpass

Hänger, sitter eller står saker rakt? Det mäter du in med hjälp av ett vattenpass. Klart att du även bör införskaffa ett sådant så att ditt skapande får en prydlig finish.

Det här var tips på 14 verktyg hemmafixaren har glädje av inför de otaliga DIY-projekten som alldeles säkert kommer genomföras.