Nöt- och chokladsmör lent som sammet, finns det något godare? Klassisk, raw och nötfri Nutella – här kommer tre recept! (Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar.)
1. Klassisk Nutella
Ingredienser
- 2 1/3 dl rostade hasselnötter, utan skal
- 4 msk kakao
- 1 ¼ dl florsocker
- ¾ tsk vaniljextrakt
- 1/5 tsk salt
- 4 msk kokosolja
Gör så här
Mixa hasselnötterna i en hushållsmaskin i ca tre minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa tills du får önskad konsistens.
2. Raw Nutella
Ingredienser
- 2 1/3 dl hasselnötter
- 1 tsk havssalt
- ¾ dl agavesirap
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 tsk kanel
- 4 msk raw kakaopulver
- 1 msk kokosolja
- 4 msk mandelmjölk
Gör så här
Mixa nötterna i en hushållsmaskin. Tillsätt sedan agave, vanilj, salt och kanel och fortsätt mixa. Häll samtidigt i olja och mjölk. Fortsätt tills smeten nått önskad konsistens.
3. Nötfri Nutella
Ingredienser
- 4 msk vatten
- 1 ¼ dl strösocker
- 1 msk kakao
- 1 nypa salt
- 1 tsk vaniljextrakt
- 100 g mörk choklad
- 140 g osaltat smör
Gör så här
Värm vatten, kakao, socker, salt och kakao i en stekpanna, rör tills ingredienserna smält samman. Värm upp tills blandningen sjuder och ta sedan bort från plattan. Hacka chokladen och tillsätt med övriga ingredienser. Blanda till en slät smet och låt svalna.
Frossa i Nutella och annat gott!
Choklad
3 kilo Nutella! :O
Chokladset
Bild: © Ally / Adobe Stock.