Kroppen & Kurer

4 tips för en len hud i ansiktet

Hur får man len hud i ansiktet? Det gäller att hitta en balans mellan rengöring, återfuktning och hudvård som passar den egna, unika hyn. Läs mer i tipsen här nedanför!

ansiktsvård
Bild: © fotostorm / iStock

1. Exfoliera huden

För att få en ren, len och mjuk hud i ansiktet bör du göra en exfoliering åtminstone två tre gånger i månaden – helst ännu oftare. Bäst resultat får du nämligen när du gör en peeling varje gång du tvättar bort smink. När du exfolierar huden peelar du bort döda hudceller och stimulerar därmed till ny cellbildning.

De döda hudcellerna finns i det yttersta hudlagret och kan orsaka den glåmiga, skrovliga känslan i ansiktshuden. Exfolieringen får inte bara huden att kännas yngre och se yngre ut, den hjälper huden att tillgodose sig hudvården bättre. Gör en egen scrub med exempelvis havregryn eller socker i eller köp en hos Billigt makeup, en skönhetsbutik på nätet.

2. Tvätta huden

Att tvätta huden i ansiktet är det mest grundläggande steget för att den ska må bra. Många av oss tvättar ansiktet fel. Vi tvättar det för sällan eller för ofta, i för varmt eller för kallt vatten, använder för svaga eller för starka hudvårdsprodukter. Nej, det är inte alltid så lätt att göra huden nöjd!

Lagom tycks fungera bäst, vad lagom sedan innebär är olika från hy till hy. Tvätta ansiktshuden maximalt två gånger per dag och gör det till en vana att tvätta bort smink. Smink som får ligga kvar över natten kan irritera och skada huden. Vanligt vatten och tvål eller sminkborttagningsmedel? Det gäller att hitta hudvård som passar din just din hudtyp.

3. Återställ huden

Ansiktsvatten är nästa steg i rengöringen av ansiktet och tvättar bort de sista resterna av smink- och hudvårdsprodukter du använt. Du ska alltså använda ansiktsvattnet efter att du tvättat ansiktet, och detta för att återställa den naturliga ph-balansen i ansiktshuden och förbereda hyn inför de fuktgivande produkterna.

4. Återfukta huden

Ansiktskräm, dagkräm och ögonkräm – det finns flera produkttyper för ansiktsvård. Vad de alla har gemensamt är att de återfuktar huden i ansiktet, gör den mjuk och len. Precis som med annan hudvård är det viktigt att välja en återfuktande kräm eller olja som är avsedd för din hudtyp. Prova dig fram bland naturliga produkter och köpeprodukter för att hitta din perfekta hudmatchning.