Psykologi & Livsstil

5 juridiska dokument du inte borde vara utan – och varför

viktigt juridiskt dokument

Juridiska dokument är en billig investering i din egen och dina käras framtid.

viktiga juridiska dokument
Bild: © skynesher / iStock

Med ett korrekt upprättat juridiskt dokument underlättar du för både dig själv och dina anhöriga. Många gånger tror man att juridiska avtal inte behövs, för man litar så klart fullt ut på sina nära. Men utan en tydligt formulerad avsikt på papper kan förvirring uppstå i redan jobbiga situationer och då är det väldigt välkommet att kunna falla tillbaka på just det där pappret. Vilka juridiska dokument borde du inte vara utan?

1. Testamente

Att skriva testamente hjälper dig att göra din röst hörd även efter din död. Men en kanske än viktigare aspekt av testamentesskrivning är att dokumentet kan hjälpa dina anhöriga i en tid av sorg. Det finns många exempel på anhöriga som bråkar om arv, testamentet kan räta ut eventuella frågetecken och bringa ordning i tumultet. För din egen del är det bra att veta att det enda sättet att frångå de officiella arvsreglerna i ärvdabalken är att upprätta denna form av juridiskt dokument. Tänk dock på att du aldrig kan göra dina bröstarvingar – barn och barnbarn – helt arvlösa. Bröstarvingarna har laglig rätt till arvslotten, som utgör minst 50 procent av kvarlåtenskapen.

2. Framtidsfullmakt

Framtidsfullmakten är ett av de juridiska dokument du bör prioritera att ha på plats. Genom att skriva framtidsfullmakt förvissar du dig nämligen om att trygga din egen framtid, ifall du skulle bli oförmögen att fatta dina egna beslut. Tack vare dokumentet väljer du själv vem som ska fatta besluten i ditt ställe. Givetvis väljer du den person du litar mest på och som du vet kommer agera utifrån vad som är bäst för dig. Utan en sådan fullmakt kan du behöva förlita dig på personer du själv inte hade valt i ett redan utsatt läge.

3. Samboavtal

För sambor finns få skydd och därför bör du ta saken i egna händer och skriva samboavtal, om du nu är i ett samboförhållande. Vad gör samboavtalet? Enkelt förklarat reglerar avtalet vem av er som äger vad. Har ni enskild egendom respektive gemensam egendom? Om ni går isär får var och en av er behålla respektive enskilda egendom i enlighet med avtalet. Samboavtalet är särskilt bra när exempelvis du eller din sambo har betalat mer i kontantinsats för bostadsköpet än den andre. Som sambor är det av yttersta vikt att trygga varandras tillvaro, om det värsta tänkbara sker och någon går bort. Se därför till att skriva testamente! Om inget testamente finns kan sambor inte ärva varandra.

4. Äktenskapsförord

Precis som samboavtalet reglerar äktenskapsförordet vem i förhållandet som äger vad, den så kallade enskilda egendomen. Både äkta par och personer som är på väg att ingå ett äktenskap kan – och i många fall bör – upprätta detta juridiska dokument. Varför är det så viktigt att skriva äktenskapsförord? Det är ett sätt att skydda den egendom du hade innan äktenskapet. Kanske att du äger ett företag eller har en släktgård som gått i arv i generationer och som ska bevaras inom familjen… Utan ett äktenskapsförord kan du behöva dela med dig av egendomen vid en eventuell skilsmässa.

5. Gåvobrev

När du ska ge en gåva av ett större värde underlättar du för dig själv och din mottagare genom att skriva ett gåvobrev. Gåvobrevet är ett juridiskt dokument som tydliggör din avsikt. I dokumentet kan du villkora gåvan – exempelvis som enskild egendom – eller klargöra att gåvan inte ska betraktas som ett framtida arv. Avsaknaden av ett gåvobrev kan leda till framtida tvister inom familjen.

Det här är fem av de juridiska dokument du borde se till att ha på plats och det finns egentligen ingen anledning att dröja på det. Man vet aldrig vad som händer i livet, dina förberedelser kan göra all världens skillnad.