Inredning & Trädgård Psykologi & Livsstil

5 knep för att få mer pengar över varje månad

Det tar emot att erkänna det. Men hur mycket pengar man har över varje månad kan påverka hälsan till det bättre – till en viss gräns. Det behöver inte vara stora mängder för att det ska pirra till lite av glädje och oron ska släppa taget, någon hundring här och där så kan det genast göra skillnad. Vilka knep finns för att skära ner på utgifterna och därmed få ett extra klirr?

minskade utgifter, spara pengar
Bild: © AnthiaCumming / iStock

1. Laga maten själv

Laga maten själv, återanvänd rester och satsa på storkok. Det här är receptet på att spara hundralappar – till och med tusenlappar – varje månad. Ju mer kreativ du är i köket, desto mer pengar sparar du. Att laga maten så billigt som möjligt är en härlig utmaning. Kan du laga en portion för under tian eller kan du ta gårdagens mat och göra en helt ny rätt av den? Halv- och helfabrikat är både dyrt och onyttigt – för att inte tala om alla dagens luncher! Maten du lagar hemma har alla förutsättningar att bli både näringsrik och god.

2. Byt till billigare lån

Ett lån kan kosta mer än det smakar. Inte minst när du betalar orimligt höga räntor för det. Att se över dina lån och samla dem på ett enda ställe är ett bra knep att få mer pengar över. Genom ett samlingslån eller privatlån hos exempelvis Moank får du ett förmånligare erbjudande än om du fortsätter ha lånen utspridda hos olika kredit- och långivare. Tänk också på att ett lån kostar mer i ränta än vad du kan få på ett sparkonto och att det därför alltid är en bra idé att betala av lånen så fort du kan.

3. Se över abonnemangen

Vilka återkommande abonnemang och avtal har du? Förutsättningarna för el, telefon och bredband ändras varje år. Ta dig tid att jämföra exempelvis mobilabonnemang och elavtal för att pressa utgifterna ytterligare. Du kommer bli förvånad över hur stort förhandlingsutrymme eller hur lysande erbjudanden det kan finnas för den uppmärksamma konsumenten. Samtidigt bör du hålla koll på dina månatliga abonnemang – behöver du ha Netflix och HBO Nordic på en och samma gång, som exempel? Ett tips på för att spara pengar är att titta så mycket du kan på en av streamingtjänsterna i taget, pausa abonnemanget när du känner dig klar och först därefter byta till annan streaming.

4. Sälj dina prylar

För att få pengar över varje månad måste du förstås lägga band på dig och försöka undvika de onödiga impulsköpen. Lättare sagt än gjort, eller hur? Om du gillar shopping och förnyelse kan loppisar kanske vara något? På sådana har du råd att vara lite impulsiv ibland. Somliga verkar handla nya saker ofta men ändå alltid spara pengar och vi har för allt i världen inte kunnat förstå hur de bär sig åt. Tills för ganska nyligen, vill säga. Då insåg vi att dessa personer är väldigt bra på att sälja prylar de inte längre har glädje av. Bara för att du har tröttnat på en pryl behöver den inte vara förbrukad för det, tvärtom kan någon annan uppskatta den mycket. Fixa bord på loppis eller lägg upp prylarna på Tradera! Många bäckar små…

5. Satsa på upplevelser

Det fina med bra upplevelser är att de kan vara gratis. En dag på stranden, att plocka vildhallon, ha en picknick, låna en bok på biblioteket, träffa en vän eller en skogspromenad kostar inte ett dyft men kan förgylla hela dagen. Man saknar inte så mycket när man känner sig rik på upplevelser, att det har hänt något roligt idag också. Ersätt saker med upplevelser!