Inredning & Trädgård Pyssel & Kreativitet Recept & Gott

5 örter att odla i köket – och att använda i matlagningen

Odla örter i köket? Absolut!

Det finns flera skäl att odla örter i köket. För det första är det gott, för det andra är det nyttigt och för det tredje är det vackert. Kombinera det delikata med det tjusiga i de gröna växterna – här har du fem exempel på örter som gör sig bra på köksbänken.

1. Basilika

odla basilika i köket
Bild: © OlgaMiltsova / iStock

Basilika finns i olika varianter – kanske har du hört talas om röd basilika? Annars är ju grön basilika mer klassiskt. Oavsett sorten får du en utomordentligt fyllig smak i synnerhet tomaträtterna.

2. Rosmarin

rosmarin pa focaccia
Bild: © Anna_Shepulova / iStock

Rosmarin gifter sig fantastiskt väl med bröd och potatis. Har du smakat det på ugnsrostad potatis eller på italiensk focaccia?

3. Koriander

odla koriander i koket
Bild: © Vaivirga / iStock

Långt från alla älskar koriander, örten som delar matentusiasterna i två läger. Men om du gillar koriander och asiatisk mat är ju denna ätbara växt ett odlingsmåste.

4. Persilja

odla persilja i köket
Bild: © Svetlana Evgrafova / iStock

En liten persiljekvist på soppan blir som pricken över i:et på en redan ljuvlig maträtt. Du odlar den enkelt själv.

5. Gräslök

odla gräslök i köket
Bild: © MarianVejcik / iStock
På bilden ser du färskost med gräslök. Gott att bre på mackan eller att dippa i.

Att odla gräslök i köket är ett smidigt sätt att tillföra maten en örtig löksmak. Du klipper några strån växten och klipper sedan dem i små, små delar över gräddfilen eller salladen. Mums!

Det här var fem tips på örter att odla i köket – vilken är din favoritört?