Odla örter i köket? Absolut!
Det finns flera skäl att odla örter i köket. För det första är det gott, för det andra är det nyttigt och för det tredje är det vackert. Kombinera det delikata med det tjusiga i de gröna växterna – här har du fem exempel på örter som gör sig bra på köksbänken.
1. Basilika
![odla basilika i köket](https://i0.wp.com/media.battrehalsa.nu/2021/06/odla-basilika-i-koket.jpg?resize=780%2C520)
Basilika finns i olika varianter – kanske har du hört talas om röd basilika? Annars är ju grön basilika mer klassiskt. Oavsett sorten får du en utomordentligt fyllig smak i synnerhet tomaträtterna.
2. Rosmarin
![rosmarin pa focaccia](https://i0.wp.com/media.battrehalsa.nu/2021/06/rosmarin-odla-orter-i-koket.jpg?resize=780%2C520)
Rosmarin gifter sig fantastiskt väl med bröd och potatis. Har du smakat det på ugnsrostad potatis eller på italiensk focaccia?
3. Koriander
![odla koriander i koket](https://i0.wp.com/media.battrehalsa.nu/2021/06/odla-koriander-i-koket.jpg?resize=780%2C520)
Långt från alla älskar koriander, örten som delar matentusiasterna i två läger. Men om du gillar koriander och asiatisk mat är ju denna ätbara växt ett odlingsmåste.
4. Persilja
![odla persilja i köket](https://i0.wp.com/media.battrehalsa.nu/2021/06/odla-persilja-i-koket.jpg?resize=780%2C520)
En liten persiljekvist på soppan blir som pricken över i:et på en redan ljuvlig maträtt. Du odlar den enkelt själv.
5. Gräslök
![odla gräslök i köket](https://i0.wp.com/media.battrehalsa.nu/2021/06/odla-graslok-i-koket.jpg?resize=780%2C520)
På bilden ser du färskost med gräslök. Gott att bre på mackan eller att dippa i.
Att odla gräslök i köket är ett smidigt sätt att tillföra maten en örtig löksmak. Du klipper några strån växten och klipper sedan dem i små, små delar över gräddfilen eller salladen. Mums!
Det här var fem tips på örter att odla i köket – vilken är din favoritört?