Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

5 sätt att välja bra produkter för hälsa och välbefinnande

köpa produkter som är bra för hälsa och välbefinnande

Hur väljer du bra produkter utifrån aspekter som hälsa och välbefinnande? Nedanför följer tips på fem sätt – så häng med!

shopping medveten konsumtion hälsa miljö
Bild: © CentralITAlliance via iStockphoto.com

Med inspiration från Rekoguiden.se ska vi i den här artikeln fokusera på hur man kan konsumera på ett snällt sätt för hälsa och miljö, för visst mår man bra när man gör hållbara val?

1. Välj produkter med bra innehåll

När blir en produkt verkligt nyttig? Antagligen när dess innehåll är skonsamt mot människa och miljö, som även Rekoguiden.se föreslår. Naturliga och nyttiga ingredienser är i regel snällare mot kroppen än onödiga kemikalier och tillsatser. Gör det därför till en vana att kolla på ingrediensförteckningen alternativt att läsa på om tillverkningen av en produkt. För att värna människors och djurs hälsa kan du dessutom välja certifierade produkter, som Fairtrade eller Bra miljöval.

2. Välj produkter med ett hälsofokus

köp nyttig mat med bra ingredienser för hälsa och välbefinnande
Bild: © thesomegirl via iStockphoto.com

Vilket hälsomål vill du uppnå? Du kan alltid välja produkter som hjälper dig hålla fokus på målet, må det vara att äta nyttigare eller att få promenadstöd i form av ett par bekväma skor. Det kan vara värt att satsa på rejäla saker, som håller en längre tid. Inte minst kan det bli mer hållbart för miljön. Man ska inte underskatta hur miljön påverkar människans hälsa!

3. Välj produkter med en rimlig prisnivå

Det är så mycket man tror sig behöva. Jo, faktiskt! Men för hälsans och välbefinnandets skull är det viktigt att inte överkonsumera, för överkonsumtion kan medföra ekonomisk stress. Försök att shoppa med omsorg. Vad behöver du – alltså verkligen behöver – och var kan du handla detta utan att slå knut på dig själv ekonomiskt? Givetvis utan att behöva kompromissa med kvalitet. Kan du prisjämföra och/eller handla begagnat? Och vad gäller mat, kan du laga mer mat från grunden och efter säsong i stället för att köpa halvfabrikat?

4. Välj produkter med kreativ potential

slow living medveten konsumtion bättre hälsa
Bild: © Choreograph via iStockphoto.com

Analoga och kreativa nöjen har en hälsofrämjande potential. I en pressad vardag där mycket av fokus ligger på att saker ska klaras av på så kort tid som möjligt kan det vara skönt att göra tvärtom när man utövar sina intressen. Odla mat, som tomater eller örter, på köksbänken eller i köksfönstret. Eller varför inte träna yoga i trädgården eller måla vid havet? Ta en titt på Rekoguidens produktrecensioner för hållbara material och slow living.

5. Satsa på upplevelser i stället för prylar

Att upptäcka staden eller skogen som ligger ett stenkast från hemmet kan ge såväl motion som stimulans. Om du kollar din hemstads evenemangskalender kommer du säkert förvånas av alla nöjesmöjligheter – och även hur många gratis sådana som finns. Livet känns rikare och vardagen bättre när man i lagom takt fyller dagarna med meningsfulla och avkopplande upplevelser. Hitta din grej!

Inspireras till att shoppa bättre för hälsa och miljö

Rekoguiden.se är en sida med köp- och upplevelsetips för dig som vill göra bra val för hälsa och miljö. Inspireras till att odla egna tomater, prova ekologiska tuggummin eller att använda plastfria bruksföremål. Rekoguidens vision är att nå ut till en bredare publik med budskap om välbefinnande och ansvarsfull konsumtion. Är detta något för dig? Ta en titt på Rekoguiden.se!