Kroppen & Kurer Recept & Gott

6 goda kålsorter – vilken av dem är din favorit?

Kål är en ypperlig grönsak att äta. Den är billig, näringsrik och ger en härlig mättnadskänsla i magen. Här har du sex goda kålsorter du kan variera i det nästan oändliga!

Det är fantastiskt gott med kål, särskilt med tanke på allt gott du kan laga av de olika sorterna. Lägg därtill nyttigheten i att exempelvis äta vitkål eller grönkål.

1. Vitkål

kålsorter
Bild: © izhairguns / iStock

Kålsorten vitkål gör sig lika bra i salladen som i de varma maträtterna. Prova att strimla den och äta den rå i en vitkålssallad eller coleslaw alternativt att ugnsrosta den i en syrlig marinad av citron, salt och olja. Visste du att vitkål är huvudingrediensen i både kålpudding och kåldolmar, två exempel på husmanskost i Sverige?

2. Spetskål

Spetskål äts på samma sätt som vitkål, men har en mera spetsig form än den andra kålsorten. Denna typ av kål smakar allra bäst helrostad – men är även god i en pizzasallad.

3. Rödkål

kålsorter
Bild: © haoliang / iStock

Rödkål får den vackra färgen av de naturliga färgämnena antocyaniner. Detta är en form av antioxidanter och de finns även i blåbär – blåbär som är så nyttigt just på grund av färgämnena. Samma sak gäller förstås även för den röda kålsorten. Visst blir maten roligare när den får färg? Rödkål i din sallad eller coleslaw livar upp maträtten. Har du provat att ugnsbaka kålen med en stor klick smör?

4. Grönkål

Grönkål är ett av de näringsrikaste livsmedlen på vår jord. Den utgör ett krispigt inslag i salladen och är supergod att rosta till så kallade grönkålschips – har du lagat någon av dessa grönkålsrätter?

5. Brysselkål

olika sorters kål
Bild: © Lara Hata / iStock

Den lilla kålsorten brysselkål brukar serveras kokt. Se upp för att koka den för länge bara! Då blir den helt enkelt inte lika god och näringsrik, som den annars är. Det går alldeles utmärkt att steka eller ugnsrosta brysselkålen.

6. Blomkål

Blomkålssoppa eller blomkålsgratäng – oavsett vilket får du en utsökt middag. Blomkål ersätter med fördel potatis, pasta och ris, om du äter en kalorisnål kost eller är sugen på något nytt i matväg. Många tycker om att förstärka blomkålens lena, smöriga smak med just smör.

Vilken av de sex kålsorterna är din favorit?