Inredning & Trädgård Pyssel & Kreativitet

6 sätt att locka fjärilar till trädgården

Vi älskar fjärilar och vill gärna att de flockas i vår trädgård…

Bild: © precinbe / iStock

1. Plantera färgglada växter…

… som dessutom är rika på nektar. Fjärilarna ska med lätthet kunna vila på och dricka nektar från blommorna. Enligt Odla.nu är ampelskära, blå snokört, blårisp, heliotrop, blomstertobak, höstflox, rosenflockel, jätteverbena, lavendel, röd solhatt, kärleksört och fackelblomster fjärilsvänliga blommor. Du kan även prova att plantera syrenbuddleja – i folkmun kallad fjärilsbuske – och kryddväxter såsom timjan, gurkört och salvia.

2. Skapa soliga och varma platser i trädgården

Plantera fjärilsväxterna i soliga och skyddade lägen så att de kan njuta av värmen. Det är när det är varmt och soligt ute som fjärilarna visar sig för att äta av blommorna.

3. Gör fjärilsmatare och -bad

Fjärilarna behöver dricka vatten och det här kan de göra från små fågelbad eller dammar. Du kan också göra en egen fjärilsmatare, där du kan förse fjärilarna med såväl vatten som fruktnektar. Fyll gärna mataren med stenar så att fjärilarna har något att stå på ovanför vattenytan och glöm inte att placera den i solen och värmen. Klicka dig vidare till tipsen på hur du kan göra en fjärilsmatare!

4. Ställ ut ett fruktfat

Nektarn från ananas, banan och apelsin är mumma för fjärilarna. Ställ ut ett fat med fruktrester – till exempel skal – i stället för att kasta resterna. Fjärilarna kommer bli överförtjusta.

fjärilar äter frukt

Bild: © Kinboris / iStock

5. Undvik giftiga bekämpningsmedel i trädgården

Vissa bekämpningsmedel kan vara direkt skadliga för fjärilar.

6. Planera för hela året

Fyll trädgården med tidigblommande växter såsom sälg, gullviva, pärlhyacint, krokus och tussilago. På så sätt kan övervintrade fjärilar klara sig till sommarblommorna slår ut.

Källa: Odla.nu