Kroppen & Kurer

6+ vanliga tecken på järnbrist

Från trötthet till håravfall – brist på järn kan påverka helhetshälsan. Många av symptomen är ofarliga. Det gäller bara att upptäcka bristen i tid. I samarbete med TopFormula berättar vi om 6+ vanliga tecken på järnbrist.

brist på järn, järntabletter, järntillskott
Bild: © ALDECAstudio / Adobe Stock
Järnbrist kan göra så att man känner sig trött, får huvudvärk och blir blek.

1. Trötthet När man har järnbrist kan man känna sig så trött att man blir alldeles orkeslös och yr. Just tröttheten brukar vara det mest karakteristiska och kännbara symptomet vid brist på järn. Ändå kan det vara svårt att koppla mattheten till att man har brist på mineralet, då man förknippar trötthet och yrsel med stress och allmän hängighet.

Det allra bästa vore om ett blodprov hos vårdcentralen visar på järnbrist före symptomen blivit för uttalade, men om du känner dig trött och hängig kan du prova att äta järnrik mat och järntabletter tills du får läkartid och kan få vidare råd. Järntabletter är ett kosttillskott som säljs på apotek och i hälsokostbutiker, som Topformula.com/se.

2. Huvudvärk Med tröttheten och järnbristen i sig följer inte så sällan huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Hjärnan får varken tillräckligt med syre eller fungerande signalsubstanser. Att fokusera, lära sig eller minnas saker kan bli en tuff utmaning.

3. Blekhet Järnbrist syns tydligast på den bleka hyn eller slemhinnorna i ansiktet. Den annars så rosiga färgen på kinderna brukar försvinna. Hos vissa med brist på järn är det dock inte säkert att blekheten är så framträdande utvändigt. Då kan man i stället behöva vända blicken inåt, mot slemhinnorna. Blekheten kan sitta innanför de nedre ögonlocken, på insidan av läpparna eller i tandköttet. Man brukar alltså på ett eller annat sätt kunna se och inte bara känna järnbristen.

4. Känsligare hud, hår och naglar Torr hud, håravfall och svaga naglar låter kanske inte så allvarligt. Men när huden spricker av torrhet, naglarna går sönder och/eller man tappar mycket hår kan järnbristen kännas riktigt jobbig. Vid järnbrist försämras syretillförseln till kroppens alla delar. Kroppen prioriterar då att skicka syret till de viktigaste organen och vävnaderna. Huden, håret och naglarna räknas inte nödvändigtvis dit (beroende på hur man ser det). Därför kan de drabbas så hårt av mineralbristen.

5. Andfåddhet och hjärtklappningar Andfåddheten och hjärtklappningarna är de symptom på järnbrist du bör vara mest uppmärksam på. Båda symptomen beror på minskad syretillförsel och att hjärtat måste arbeta hårdare för att pumpa ut syret till kroppsdelarna. Flåsigheten och den förändrade hjärtrytmen är vanligen ofarliga – men boka tid hos en läkare för att dubbelkolla. Det skadar aldrig att vara på den säkra sidan och utesluta allvarliga sjukdomar.

6. Träningsvärk Den försämrade syretillströmningen medför vidare att man kan få en rejäl träningsvärk, och då även om man tränar eller motionerar på ett sätt man är van vid. Musklerna får svårare att återhämta sig efter träning och motion. På grund av det minskade syret kan det även bli kämpigt att genomföra ett träningspass.

Oftast enkelt att bota järnbrist

Det är oftast – men inte alltid – enkelt att bota järnbrist. De bakomliggande orsakerna till bristen kan vara direkt avgörande för behandlingen, det vill säga om du ska självbehandla med järntabletter eller få hjälp av sjukvården.

Om du misstänker att du har järnbrist bör du be vårdcentralen ta blodprover och göra en allmän hälsokontroll. Menstruerande kvinnor, gravida, vegetarianer och veganer löper större risk att få brist på järn. Bristen brukar kunna åtgärdas snabbt, och då med järnrik mat och järntabletter.

brist på järn, järntabletter, järntillskott, järnrik mat, mat med mycket järn
Bild: © lecic / Adobe Stock
Rött kött och blodpudding brukar förknippas med järnrik mat. Många grönsaker och frukter innehåller dock mycket järn. Exempel på sådant frukt och grönt är  spenat, broccoli och jordgubbar.

Eftersom järnbristen kan hänga samman med en sjukdom är det bra att höra vad läkaren säger. I de flesta fall rekommenderas du att köpa ett järntillskott på antingen apoteket eller i hälsokostbutiken.

I TopFormulas utbud av vitaminer och mineraler finns järntabletter som bidar till kroppens normala funktion. Om du vet med dig att din kost inte förser kroppen med tillräckligt mycket järn kan du äta TopFormulas tillskott i syfte att motverka eventuell järnbrist.

Text: Sandra Jönsson
Källor: 1177.se; Healthline.com; Kurera.se; Expressen.se