Till Kalle Anka eller glöggkvällen är det gott med söta tilltugg. Här kommer 7 ruskigt goda recept för den som är sugen på något gott men som inte vill krångla till det. Hitta din julfavorit! Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar.
1. Risbräck
Ingredienser: 200 g choklad, 4 dl rispuffar.
Gör så här: Smält chokladen, häll i rispuffarna och rör om. Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper eller klicka ut den portionsvis. Låt stelna i kylskåpet.
2. Choklad och cornflakes
Ingredienser: 200 g choklad, 5 dl cornflakes.
Gör så här: Smält chokladen, blanda i cornflakesen och rör om ordentligt. Klicka ut blandningen på ett bakplåtspapper eller i en pappersform. Låt stelna i kylskåpet. Det går också bra att ersätta en del av cornflakesen med exempelvis nötter eller russin.
3. Brända mandlar
Ingredienser: 200 g mandlar, 1 ½ dl strösocker (råsocker eller farinsocker går också bra), ½ dl vatten.
Gör så här: Blanda ihop ingredienserna ordentligt och koka upp i en stekpanna till önskad konsistens. Rör om under hela tiden så att inte mandlarna bränns vid. Bred ut mandlarna på ett bakplåtspapper, se till att sära på dem och låt dem sedan svalna.
4. Fyllda dadlar
Ingredienser: Färska dadlar, ost och/eller valnötter.
Gör så här: Kärna ut dadlarna och fyll med valfri favoritost eller en valnöt (eller både och). Exempel på goda ostar: getost, prästost, grönmögelost eller Philadelphia.
5. Snöbollar
Ingredienser: 200 g vit choklad, 2 ½ dl riven kokos, 1 ½ msk citronsaft.
Gör så här: Smält chokladen och rör ner övriga ingredienser, spara lite kokosflingor att rulla bollarna i. Låt stelna något och forma kulor av smeten och rulla i kokosen. Låt svalna i kylskåp. Det går också bra att byta ut citronsaften med apelsin eller lime.
6. Mozartkulor
Ingredienser: 175 g nougat, 200 g mandelmassa, 200 g choklad.
Gör så här: Dela nougaten i små bitar och rulla till små bollar. Dela mandelmassan i något större bitar, platta ut och rulla runt nougatbollarna. Smält chokladen och doppa de färdiga bollarna i denna. Låt svalna i kylskåp.
7. Cake pop med pepparkaka
Ingredienser: 1 paket pepparkakor, 100 g phiadelphiaost, 200 g vit choklad, blommpinnar/grillpinnar.
Gör så här: Blanda pepperkakorna och philadelphiaosten i en hushållsmaskin eller med en stavmixer. Smält chokladen och rulla bollar av smeten. Doppa först en pinne i choklad, stoppa den i en av bollarna och doppa sedan i chokladen. Upprepa tills alla bollar är gjorda, dekorera gärna med sockerkulor eller något annat. Låt stelna i kylskåpet.
Bättre hälsa rekommenderar följande böcker för pyssel och julbak
Julens söta: Praliner, småkakor och annat gott
Julgodis: För små och stora sockerbagare
Skandinavisk jul: Julpyssel för hela familjen
Bilder: © librakv / Adobe Stock; sanjagrujic / Adobe Stock; lizabarbiza / Adobe Stock; sugar0607 / Adobe Stock; aneta_gu / Adobe Stock; Brent Hofacker / Adobe Stock; wideonnet / Adobe Stock.