Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser Sommartema

7 hälsoskäl att åka till stranden NU

Unna dig en dag på stranden…

stranden bra för hälsan
Bild: © pixdeluxe / iStock

1. Solljuset är en fantastisk källa till D-vitamin De flesta av oss får 80 till 90 procent av vårt dagliga behov av vitamin D genom att tillbringa tid utomhus, i solen. Om du är på stranden räcker det med en kort vistelse i solen för att kroppen ska få en tillräcklig dos D-vitamin – sola helt enkelt med gott omdöme och glöm inte att använda solskydd för att undvika att få hudcancer.

2. Sanden ger naturlig exfoliering Visst känns det skönt att gå barfota i sanden på stranden? Det har att göra med att det finns mellan 3 000 och 7 000 nervändslut i fötterna. Nervändsluten stimuleras av de små, små sandkornen. Våt sand fungerar dessutom som en exfoliant. Den peelar bort döda hudceller på exempelvis fötterna. Ta en promenad vid vattenbrynet för att sedan kunna lägga dig tillrätta med skönare och lenare fötter!

stranden bra för hälsan
Bild: © ljubaphoto / iStock

3. Havsvattnet kan lindra reumatisk värk Forskare tror att mineralerna i havet kan ge symptomlindring för de med RA, reumatisk artrit. Forskningen har bland annat tittat närmare på samband mellan användande av saltet från Döda havet och minskade reumatiska besvär, berättar Huffington Post.

4. Solljuset påverkar vårt humör – oftast till det bättre I en australisk studie har forskare tittat närmare på hur solljuset kan påverka vårt humör. Beroende på hur länge de vistades ute i solen kände sig deltagarna mer eller mindre glada. De som fick mest solljus kände sig gladast, rapporterar Healthline.com.

5. Havsvattnet bevarar hudens elasticitet På jakt efter en kur med antiaging-effekt? Prova ett havsbad! Havsvattnet innehåller massor av antiaging-mineraler, som hjälper till att bevara hudens spänst.

stranden bra för hälsan
Bild: © wundervisuals / iStock

6. Strandvistelsen ger mer motion än vad vi tror Det är så kul och skönt att vara på stranden att vi ofta glömmer bort att turerna mellan strandstolen och vattnet, sandslottsbyggandet, bollspelandet och badandet faktiskt håller kroppen igång.

7. Strandbesöket hjälper oss varva ner Vare sig vi ligger och vilar i sanden, strosar vid vattenbrynet eller flyter runt i havet har hela strandmiljön en lugnande effekt på oss. Dissa smarthphonen och njut av att bara vara. Det här är mindfulness när den är som bäst.

Text: Sandra Jönsson