Psykologi & Livsstil

7 saker jag vill berätta om att sörja en förälder

Det spelar ingen roll hur gammal du är. Det gör ont att förlora en förälder. Ni behöver inte ens att ha stått varandra nära för att förälderns död ska få dig att känna den djupaste sorg.

sorg, sorgbearbetning, förälder dött, hjälp med sorg
Bild: © mactrunk / iStock

1. Din förälders död måste få sjunka in. Det kan ta ett tag. De första dagarna, veckorna, månaderna kan förlusten kännas helt ofattbar, som om den nästan inte har hänt. Kanske kör du på autopilot för att du känner dig helt bedövad den första tiden. Det kan vara svårt att sätta dig ner och känna av förlusten. Många förfäras över hur lite de sörjer och gråter. Den bedövade känslan är ett sätt att sörja.

2. Du kan tro att du måste vara stark för alla andras skull. Det är jobbigt att människorna i din närhet sörjer. Om du kunde skulle du lindra deras sorg bums. Så du försöker vara stark, vara den som tröstar och tar tag i allt. Du har just förlorat en av de personer som förhoppningsvis har stöttat dig genom livet. Det är okej att du känner förkrossad, att du inte orkar.

3. Du kan plågas av skuldkänslor. Varför gjorde jag inte si eller så? Varför hälsade jag inte på oftare, varför ställde jag inte upp mer, varför bråkade jag så? Du har säkert gjort allt vad du har kunnat för att föräldern ska må bra. När skulden känns som värst bör du försöka komma ihåg att ingen annan är så hård och dömande mot dig som du själv är.

sorg, sorgbearbetning, förälder dött, hjälp med sorg
Bild: © Denisapro / iStock

4. Det kan vara smärtsamt att minnas… Men också glädjande. Rätt som det är kommer minnena över dig och du kan börja gråta och skratta om vartannat.

5. Du kan känna dig ensammast i världen. Något händer i vardagen, i livet och du spricker av längtan att få berätta för den person du delat saker med sedan du var barn. Det är då ensamheten slår dig med sin fullaste kraft. Det är inte bara högtiderna och minnesdagarna utan mamma och/eller pappa som kan kännas tomma. Även om de såklart påminner om den förlorade föräldern, som inte kan vara med och fira.

6. Livet kommer gå vidare för de allra flesta. Det kommer det göra för dig med. Men kanske kommer du minnas föräldern, känna dig ledsnare och tommare oftare än andra.

7. Sorgen har inget slutdatum. Det är okej att sörja så mycket och så länge du behöver. Till skillnad från vad de flesta tror har sorgen inget slutdatum. Sorg kommer och går i vågor. Under en tid kan sorgen nästan inte kännas alls, så händer något och den drabbar dig igen.