Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

8 hälsoskäl att gå en höstpromenad

Inte nog med att höstpromenaden är njutbar – den kan också ge dig bättre hälsa.

hälsoskäl gå höstpromenad
Bild: © Floortje / iStock

Hösten är en vacker årstid. Skönheten i den upplever du allra bäst genom utomhusvistelser. Visserligen blir vädret kallare, men om du klär dig varmare skapar du bra förutsättningar att trivas ute i naturen. Snöra på dig skorna och ge dig ut på höstpromenad. Förutom att du får se årstiden från dess bästa sida får du sannolikt bättre hälsa av att röra på dig.

1. Naturupplevelser ökar välbefinnandet

Ljudet av fågelkvitter, doften av jord eller synen av färgsprakande löv – välbefinnandet ökar när du är med om naturupplevelser. Även när upplevelsen bara varar en liten, liten stund. Under höstpromenaden upplever du mycket fint.

2. En höstpromenad förbättrar blodcirkulationen…

… men det är inte bara blodcirkulationen som blir bättre. Du får också ett stabilare blodtryck och minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

3. Promenader förlänger livet

Regelbundna promenader förlänger livet. Särskilt när du kommer upp i femtio-sextio-årsåldern. Arthritis Foundation menar att femtio-sextioåringar som motionerar till fots löper minst 35 procent mindre risk att dö inom de närmaste åtta åren än personer som inte promenerar regelbundet.

4. Höstpromenader stärker musklerna

Genom höstpromenaden får du skonsam motion – men det är en motionsform som gör nytta. När du går stärker du musklerna i främst benen och magen. Ju starkare muskler, desto mindre belastning på bland annat leder.

5. En promenad gör lederna gott

Eftersom promenader är en lätt form av motion tär de inte så mycket på lederna. Tvärtom kan motionsformen ge lederna ett hälsouppsving. Hur då? Många av lederna i kroppen behöver stimuleras genom rörelse, det är nämligen när du rör på dig som blodet cirkulerar bättre i dem. Tack vare den bättre blodgenomströmningen får lederna syresättning och näring.

6. Höstpromenader ger bättre sömn…

… det gäller för alla promenader, oavsett årstid. Så försök att motverka sömnproblem genom att ge dig ut på en höstpromenad. Arthritis Foundation menar att morgonpromenader kan vara särskilt bra för sömnhälsan.

7. Promenader främjar andningen

När du promenerar andas du snabbare och därmed färdas syret också snabbare genom blodet. Genom andningen försvinner slaggprodukter från och ökar energin i kroppen – en av anledningarna till att höstpromenaden vederkvicker dig.

8. En höstpromenad förbränner kalorier…

… faktiskt upp till 200 kalorier per 30 minuter och beroende på klippet i stegen.  

Källor: Arthritis.org; Vardagssaker.se