Utmattningskänsla, sömnrubbningar, koncentrationssvårigheter, bristande motivation och en hjärna som går på högvarv är några symptom som medföljer diagnosen utmattningssyndrom. Lär dig mer om denna diagnos – här kommer åtta tecken på att du håller på att bränna ut dig!
1. Du känner dig utmattad
Du känner dig enormt trött hela tiden. Tröttheten kan sätta sig i både kroppen och psyket, och även om du sover en hel dag kan du fortfarande ha en tung utmattningskänsla när du vaknar. Du kan känna dig så trött att det kan vara fysiskt omöjligt att resa dig från stolen, stiga upp från soffan eller kliva ur sängen. Fastän du känner dig helt slut kan du få sömnrubbningar i form av insomningssvårigheter eller att du vaknar flera gånger på natten. Om du kan, sov så mycket du behöver!
2. Du jobbar hela tiden – till och med när du är ledig!
Att du känner dig trött och har börjat utveckla ett utmattningssyndrom kan ha att göra med att du aldrig riktigt vilar, inte ens när du är ledig. Alla behöver vila hjärnan från intryck och om man väljer bort denna vila kan det bli så att hjärnan till slut går på högvarv och inte vet hur den ska varva ner. Många som har drabbats av utmattningssyndrom vittnar om att de alltid hade många – för många – bollar i luften, och att multitaskandet följde dem från tidig morgon till sen kväll. Vissa, till exempel Emma Holmgren i boken Våga vara rädd: En bok om utmattningssyndrom, berättar att de till och med skrev mejl mitt i natten, bara för att vara så effektiva som möjligt. Det här kan inte poängteras nog: Ta. Dig. Tid. Att. Vila. Och. Koppla. Av.
3. Du känner dig omotiverad
Det som du förr kände entusiasm och glädje inför att göra kan du, på grund av utmattningssyndromet, känna ett starkt motstånd för, som om du varken vill eller orkar göra det längre. Att gå till jobbet, sköta hemmet eller träffa nära och kära kan kännas så jobbigt att du får ångest. Med bristande motivation menas inte att du är lat eller bekväm, utan snarare att du har gett så mycket att du, som man förr kallade diagnosen, är utbränd och under sjukdomsperioden inte orkar ge mer. Ett sätt att hitta tillbaka till vardagen och hälsan igen är att, när orken sakta börjar komma tillbaka, göra saker som du faktiskt tycker om att göra. Pressa dig dock inte för hårt.
4. Du har kognitiva svårigheter
Om du har levt med stress under en längre tid kan du få kognitiva svårigheter såsom koncentrationssvårigheter och tillfälliga minnesluckor. Om den långvariga stressen har lett till att du har fått diagnosen utmattningssyndrom kan du också märka en stor skillnad på hur mycket du förmår prestera under en dag. Sysslor som förr var självklara och lätta för dig kan plötsligt te sig helt obegripliga. Hur mycket du än försöker kan du inte få bitarna att passa i pusslet. Här är det särskilt viktigt att du inte dömer dig själv. Du mår inte bra. Ta hand om dig i stället för att försöka bevisa att du kan. De kognitiva svårigheterna har sin grund i att du har kört på i ett snabbt tempo och varit för kapabel under en väldigt, väldigt lång tid. Du har redan visat vad du går för. Nu är det dags för dig att släppa på prestationskraven och vara snäll mot dig själv.
5. Du presterar inte lika bra på jobbet
I den bästa av världar märker du själv när du är på väg att bränna ut dig… Men så enkelt är det ju inte! När du är som mest uppe i varv och nästan bara har jobbet eller andra måsten i tankarna kan det vara särskilt svårt att lyssna på kroppens signaler. Jag är bara lite trött och kommer säkert känna mig piggare efter semestern, säger du kanske till dig själv och stretar på ytterligare ett tag. En chef som har kunskap om utmattningssyndrom skulle kunna känna igen tecknen på det hos dig före du själv gör det, och detta genom att vara uppmärksam på din ”prestationskurva” (ursäkta det stressande och nästan dömande begreppet) över en längre tid. Svarar du inte på mejl? Struntar du i att dyka upp möten? Har du tappat förmågan att formulera dig eller att få siffror rätt? Allt det här går att mäta men det är svårt att se det själv, särskilt när man befinner sig mitt på vägen till utbrändhet.
6. Du upplever att det är jobbigt att träffa folk…
… och med att ”träffa folk” menas familjemedlemmar, släktingar, vänner och kollegor. Att umgås kan spä på utmattningskänslan och ångesten, varför det kan bli så att du oftare hamnar i konflikter med andra eller att du drar dig undan. Det här är en av de svåraste bitarna med att vara sjuk. Det är inte så att du inte tycker om människorna i ditt liv, det är bara det att intryck – ljud, ljus, dofter och så vidare – kan ta den pyttelilla energi du har. Om du orkar kan du försöka prata med de personer du verkligen bryr dig om och berätta att du är sjuk och måste ta varje dag som den kommer. De som bryr sig om dig tillbaka kommer göra sitt bästa för att förstå.
7. Du tar inte hand om dig själv
En vanlig reaktion på utmattningssyndrom kan vara att man straffar sig själv för att man inte orkar lika mycket som förut, att man pressar sig själv ännu hårdare på jobbet och i hemmet. Många försöker även döva känslan av ohälsa med en pillermix, alkoholkonsumtion eller festande. Båda beteendena kan göra dig stor skada, så, snälla, ta hand om dig. Det är okej att inte må bra. Du är fortfarande samma fantastiska person, för det är inte det du presterar som definierar dig som människa. Och sätt det hela i följande perspektiv: Om en person du bryr dig om berättar för dig att hen inte mår bra, vad skulle du då råda hen att göra? Säkerligen skulle du säga ”Ta hand om dig”. Visa dig själv samma omtanke!
8. Du upplever fysiska hälsoproblem
Förutom att känna dig extremt trött kan du på grund av att du håller på att utveckla eller har drabbats av utmattningssyndrom uppleva att du har problem med din fysiska hälsa. Hjärtklappning, högt blodtryck, magkatarr, förstoppning, tryck över bröstet och/eller värk i kroppen kan vara några av symptomen du kämpar med. Observera att det inte behöver finnas en ”farlig” orsak till symptomen men att din oro kring dem kan minska om en läkare tar dig på allvar och hjälper dig med en eller flera medicinska utredningar, liksom för att utesluta olika medicinska orsaker till dina symptom.
Källor: Våga vara rädd: En bok om utmattningssyndrom av Emma Holmgren; Ibland mår jag inte så bra av Therése Lindgren; 1177 Vårdguiden; Forbes
Bild: © stokkete / Adobe Stock