Forskning betonar åter vikten av att ta mobbning på allvar. Ett forskarteam vid universitetet i Warwick har jämfört konsekvenserna av att utsättas för mobbning och vanvård under uppväxten. Här sammanfattar Bättre hälsa och skribenten Jon Glentz forskarnas kanske något överraskande upptäckt.
På universitetet i Warwick har det gjorts en studie som visar att mobbning leder till större psykisk ohälsa bland barn och unga på lång sikt än vad att utsättas för vanvård gör. Det har en längre tid varit allmänt känt att vanvård kan leda till psykisk ohälsa, men forskning gällande mobbningens konsekvenser finns inte i lika stor utsträckning. Professor Dieter Wolke, som ledde studien, har tillsammans med sitt forskarteam tittat på hur orsakssambandet mellan mobbning, vanvård och psykisk ohälsa senare i livet ser ut. Resultatet är ganska överraskande och definitivt ögonöppnande.
Personer som har utsatts för mobbning under uppväxten har en stor benägenhet att drabbas av psykisk ohälsa
Slutsatsen visade att personer som har utsatts för mobbning har en större benägenhet att drabbas av psykisk ohälsa – ångest, depression och självmordsbenägenhet – än personer som blivit vanvårdade under uppväxten. Om en person utsatts för både mobbning och vanvård föreligger en ännu större risk att drabbas av psykisk ohälsa.
”Mobbning är varken harmlöst eller något som är en del av att växa upp”
Professor Wolke menar att det är viktigt att arbeta mot mobbning eftersom det varken är harmlöst eller något som är en del av att ”växa upp” – tvärtom kan mobbning få långvariga konsekvenser för de drabbade. Därmed bör både skolor, hälsovård och andra aktörer jobba tillsammans för att minska mobbning och därmed också effekterna som blir en följd av den.
Klicka här för att komma till studien!
Källor: Science Daily och The Lancet Pschyciatry.
Text: Jon Glentz.
Bild: © jovannig / Dollar Photo Club.