Många av oss väljer att förtränga svåra känslor snarare än att tillåta oss att känna dem. Psykologiprofessorn Zindel Segal, en av grundarna till mindfulnessbaserad kognitiv terapi (MBKT), menar att acceptera de svåra känslorna är viktigt då det kan hjälpa oss genom tuffa stunder och situationer – läs mer om varför!
- Att tillåta dig att ha negativa känslor i stunden kan vara ett sätt att ta kontroll över situationen. Till skillnad från vad många tror är att tillåta sig själv att må dåligt och att ha svåra känslor inte samma sak som att tappa greppet om situationen, menar Zindel Segal. Att ge sig själv tillåtelse är ett aktivt val man gör, och kan i detta fall vara en absolut nödvändighet för att överhuvudtaget kunna komma fram till hur man kan och vill hantera känslorna i såväl ett kortsiktigt som i ett långsiktigt perspektiv.
- Att förtränga svåra känslor kan vara skadligt på så sätt att det kan skapa negativa tanke- och beteendemönster. I jobbiga stunder – kanske är man ledsen, har haft en dålig dag på jobbet, är stressad eller har ont i kroppen – tenderar många att säga dåliga saker om sig själva till sig själva: ”Äsch, kom igen nu, lite värk ska jag väl klara av” eller ”Vad dum jag är som tänker så”. Denna typ av tankar kan lägga grunden till tanke- och beteendemönster som gör att man straffar och stressar sig själv, berättar Segal. Det kräver viss träning, men om man kan göra sig själv uppmärksam på de negativa tankarna kan man också vända på den inre monologen och bli snällare mot sig själv.
- Att acceptera att du känner negativa känslor i stunden kan hjälpa dig att bearbeta dem en efter en. Utmaningen med att ha svåra känslor är att de sällan kommer ensamma. Osäkerhet, rädsla, nedstämdhet och så vidare – en situation eller känslostorm kan rymma hela spektrumet! Segal menar att man på ett intellektuellt plan oftast vet att man borde vara mer snäll, omtänksam och omsorgsfull mot sig själv, men att man sällan vet hur man ska gå tillväga för att visa självmedkänsla. Ju mer accepterande man är mot olika sorters känslor, desto lättare blir det till slut att skilja dem från varandra och att lägga märke till hur exempelvis oro kan ge upphov till att man får svårare att andas eller att stress kan leda till spänningar i axlarna. Denna kroppsmedvetenhet och förmåga till att se samband är ett väldigt användbart redskap när man försöker skapa sig en vardag trots till exempel kronisk smärta eller en sorgeperiod.
Källa: Mindful.
Bild: © Masson / Adobe Stock.