Mjuk och seg eller hård och knäckig? Hur du än föredrar din knäck rekommenderas det här grundreceptet på härligt söt julknäck, inspirerat av Tingling Taste. Om du helt enkelt inte kan få nog, testa att variera smaken med lakrits, pepparmint, choklad och pepparkaka. Håll till godo! Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar.
Ingredienser
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl socker
- 1 dl hackad sötmandel
- 2 msk smör
Gör så här
- Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull och koka upp i ca 20-30 minuter. Gör kulprovet för att kontrollera att knäcken är klar. Kulprovet: Håll en tesked av smeten i ett glas kallt vatten. Om det går att forma smeten till en boll är knäcken klar. Ju hårdare kulan är, desto hårdare kommer knäcken att bli.
- Ta kastrullen från värmen och blanda i övriga ingredienser.
- Häll upp smeten i små pappersformar och låt stelna.
Choklad, pepparmint, lakrits och pepparkaka
Om du vill göra en annan variant på den klassiska julknäcken kan du välja att byta ut mandeln med någon av följande ingredienser:
- 2 msk kakao
- 1 msk pepparmintsextrakt
- 2 msk lakritspulver
- 1 tsk pepparkakskrydda
Bättre hälsa rekommenderar följande böcker inför julpysslet
Julens söta: Praliner, småkakor och annat gott
Julgodis: För små och stora sockerbagare
Kreativa Karins jul för barn
Källa: Tingling Taste.
Bild: © Tingling Taste.