Dessa söta och kryddiga kalkonfiléer passar bra till både nyårsfesten och söndagsmiddagen. Honung och apelsin, kryddor och örter – tillsammans ger det en ljuvlig smakkombination! (Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar.)
Ingredienser
- 1 kg kalkonbröstfiléer med skinn
- 1 dl honung
- ½ tsk rivet apesinskal
- 2 msk pressad apelsinjuice
- ½ msk äppelcidervinäger
- ½ tsk dijonsenap
- ½ tsk paprikapulver
- ½ tsk färsk hackad rosmarin
- ½ tsk färsk timjan
- Olivolja
- Salt och peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp honungen, apelsinskalen, juicen, vinägern, saltet och pepparn. Låt puttra i ca 10 min till en glaze.
- Låt glazen svalna och tjockna.
- Lägg ett bakplåtspapper på folie. Placera filéerna på bakplåtspappret och fördela olivoljan, tillsammans med örterna och kryddorna, över dem. Häll hälften av glazen över filéerna.
- Ställ in kalkonen i ugnen, ta ut efter ca 30 minuter och pensla med glaze. Sätt tillbaka i ugnen i ca 10 minuter och pensla igen. Upprepa ytterligare två gånger (10 min i ugn och pensla med glaze mellan gångerna). Låt filéerna svalna något och skär sedan upp dem, pensla sedan glaze en sista gång.
- Servera tillsammans med en god bulgursallad eller hasselelbackspotatis.
Få ytterligare matglädje från följande böcker och produkter!
Pluras jul och nyår
Bordsdekorationer: Kreativa idéer till bjudningar och fest
Ugnsformar
Bild: © fahrwasser / Adobe Stock.