Bjud dig själv och dina vänner på en vegansk middag, bestående av portobellosvamp med karamelliserad lök och tomatrisotto, som kommer att ge både glada miner och magar. (Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar.)
Ingredienser
- 4 st portobellosvampar
- 2 ½ dl arborioris
- 5 ½ dl tomatsås
- 5 dl grönsaksbuljong
- 150 g babyspenat
- 2 ½ dl vitt vin
- 2 msk sojasås
- 5 msk olivolja
- 5 vitlöksklyftor
- 1 ½ gullök
- 1 tsk torkad timjan
- ½ tsk torkad mejram
- Pinjenötter
- Salt och peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. Värm 1 msk olivolja i en stekpanna och bryn 1 hackad lök och 1 hackad vitlök. Blanda riset i pannan och tillsätt tomatsås, koka i ca fem minuter. Tillsätt buljongen och fortsätt koka, rör om ofta.
- Häll blandningen i en ugnssäker form och sätt in i ugnen i ca 30 minuter.
- Finhacka resten av vitlöken och skär löken i skivor. Värm en traktörpanna, häll i vin och sojasås och låt puttra. Tillsätt lök och vitlök och låt koka ett par minuter, sänk sedan värmen på plattan.
- Häll i hälften av oljan och de olika örterna, tillsätt resten av oljan när ingredienserna blandats ordentligt.
- Lägg i svamparna och fräs i ett par minuter. Låt fräsa under lock i ytterligare några minuter. Var noga med att inte låta dem brännas vid. Vänd svamparna och tillaga ytterligare några minuter tills löken är karamelliserad.
- Blanda spenaten och pinjenötterna med risotton när den är ute ur ugnen.
Få ytterligare matglädje från följande böcker och produkter
Bonniers vegetarisk kokbok
Veckans vego: Grön middag på bara 30 minuter
Fiskars Handy Traktörpanna
Bild: © quayside / Adobe Stock.