Fastän ca tio procent av befolkningen i Sverige lever med kronisk smärta kan det för många vara svårt att förstå hur det kan vara att ha värk. Att man inte kan se lidandet, vilket gör kronisk smärta till en osynlig sjukdom, kan leda till en skepsis – har den drabbade verkligen så ont som hen säger att hen har? Här kommer 8 myter om kronisk smärta! (Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar.)
Myt 1: Det hela handlar om vilken inställning man har till sin smärta. Man blir inte sjukare än vad man gör sig
Visst kan man få lindring med hjälp av exempelvis multimodal smärtrehabilitering, som kan innebära en mix av bland annat KBT, meditation, kroppsmedvetandeträning, sömnskola, sjukgymnastik, arbetsterapi och medicinering. För att kunna ta till sig hjälpen kan det vara så att man först måste lära sig att leva med sin sjukdom. Acceptans är ofta en lång och krävande process, precis som all form av sorgbearbetning. Personer som har kronisk smärta tenderar att sträva efter acceptans varje dag, och när de väl har nått dit i sin bearbetningsprocess kan värksituationen kännas mer hanterbar. Men kom ihåg att INGEN väljer att bli sjuk. Ingen väljer att ha så ont i kroppen att man blir sängliggande. Ingen väljer att ge upp den vardag man har byggt upp. Kom också ihåg att man kan ha så ont och vara så utmattad – ja, till och med när man har accepterat sin sjukdom – att det är helt bortom ens kontroll. Man kan komma långt med vilja, men vilja avgör inte allt.
Myt 2: De som lever med värk brukar överdriva sin smärta för att få sympati av sin omgivning
Efter att ha levt med kronisk smärta i tjugo år, haft flera närstående som har ständig värk och studerat smärtpatienter har jag tillräckligt mycket kött på benen för att påstå det motsatta: personer med värk tenderar att tona ner sin smärta inför omgivningen eftersom de är rädda för att bli dömda, skambelagda och/eller att bli bemötta med bristande förståelse. Dessutom vill många undvika att belasta sina närstående och väljer därför att tiga om hur man upplever sin värk.
Myt 3: Personer som säger att de har ont i kroppen hela tiden är egentligen lata och arbetsskygga
Om man inte själv har kronisk smärta är det snudd på omöjligt att förstå hur snabbt hälsotillståndet kan pendla. Ena stunden kan man må ganska okej, bara för att i nästa stund drabbas av muskelkramper från Helvetet. Varje dag kan liknas vid en vild bergochdalbaneåktur, varför man aldrig med säkerhet kan säga hur mycket man orkar från dag till dag. Lägg därtill att leva med värk kan ge upphov till svåra sömnstörningar, magkrångel och en ihållande influensakänsla. De allra flesta skulle stanna hemma från jobbet om de inte hade sovit på ett par nätter, känt sig febriga och/eller helt orklösa. Vidare, vem skulle frivilligt välja ett liv i relativ fattigdom framför den ekonomiska trygghet som att ha ett jobb medför?
Myt 4: Det enda sättet att behandla kronisk smärta är med hjälp av medicinering
Med tanke på att kronisk smärta är ett brett spektrum, finns det inte någon medicin som fungerar på alla som lever med värk. I stället för att ge mediciner som kanske fungerar sådär brukar man behandla långvarig värk med hjälp av multimodal smärtrehabilitering, som går ut på att man ska lära sig leva med smärtan och hitta redskap för att bättre kunna ta hand om sig själv.
Myt 5: Det gäller bara att bita ihop och köra på när man har som ondast
När man har en riktigt jobbig värkperiod kan att bita ihop och pressa sig själv vara det sista man behöver. Vad man kan behöva är vila och omsorg, så att man inte ådrar sig ännu fler symptom. Däremot kan man ibland, och när man har ork, behöva bestämma sig för att hur jobbigt det än är kan det vara en god idé att ta en promenad runt kvarteret, lyfta ett par väldigt lätta hantlar och/eller att gå på vattengympa.
Myt 6: Kronisk smärta är samma sak som ständig värk
Smärta är en unik upplevelse och hur den långvariga värken tar sig uttryck pendlar från person till person. Somliga har ont hela tiden medan andra dras med en smärta som pendlar fram och tillbaka. Man kan likaså ha ont hela tiden men samtidigt uppleva att smärtan har olika intensitet. Ju mer man tränar på kroppsmedvetande, desto bättre blir man på gränssättning. Genom att sätta gränser för sig själv och andra kan man få många bra dagar. Det här är dock lättare skrivet än gjort…
Myt 7: Läkaren på den närmaste vårdcentralen kan hjälpa dig med din värkproblematik
Jag upplever själv att läkare i vitt skilda sammanhang har fått en ökad förståelse för kronisk smärta. Men det här med att alla läkare som är knutna till en vårdcentral kan hjälpa till med smärtrehabilitering stämmer inte. Läkare har olika expertområden, och i Sverige finns det särskilda smärtspecialister. Dessa experter på smärta kan vara knutna till en särskild klinik eller forskningsstiftelse. Därmed är det inte sagt att man inte kan ha turen att träffa en jättekunnig läkare på vårdcentralen.
Myt 8: Smärta är en naturlig del av åldrandet
Det är sant att risken för att få en del reumatiska sjukdomar kan öka med åldern. Detta betyder dock inte att du inte ska ta smärtan på allvar, för tillståndet kan kräva behandling. Att ha ont ofta – eller varje dag – är inget vidare kul och kan påverka livskvaliteten negativt. Lyssna på kroppen när den säger att det gör ont!
Lär dig mer om kronisk smärta och värk!
Hjärnkoll på värk och smärta
Om smärta: Ett fysiologiskt perspektiv
Källor: 1177 Vårdguiden; HealthCentral.
Bild: © Jane Doe / Adobe Stock.