Från saftiga rubriker i tidningar till bluffmakare som aktivt söker upp dig på nätet – allt som oftast stöter du på lekmän som påstår att de kan bota din kroniska smärta. Visst är det lockande att köpa ett alternativmedicinskt preparat eller att prova en hälsobehandling när säljaren säger att det finns en chans att du kan bli frisk. Hur ska man förhålla sig till alla dessa påstådda botemedel mot fibromyalgi och kronisk smärta? Här kommer några förslag!
Kom ihåg att fibromyalgi och kronisk smärta påverkar oss alla olika
Nästan tio procent av Sveriges befolkning har långvarig värk, varav ungefär två procent har fibromyalgi. Det är med andra ord många människor som på ett eller annat sätt brottas med smärta dagligen. Ett så stort antal drabbade individer borgar för vitt skilda hälsoupplevelser. Vad som ligger bakom smärtan kan variera från person till person, liksom vilken symptombild man har och hur allvarlig sjukdomen är. Med detta skrivet, det finns inte en enda behandling som fungerar exakt likadant för alla som lever med värk. Vissa mediciner, träningsformer eller behandlingar kan fungera mycket bra på en person, medan de inte har någon verkan på en annan.
Gör skillnad på att lindra och att bota
Det är inget vidare att ha ont nästan hela tiden, så det är klart att man försöker hitta olika vägar till lindring. Och smärtlindring finns att få. Här följer några exempel på livsstilsändringar som kan minska smärtan i kroppen:
- Lägga om kosten
- Börja träna
- Få en medicin
- Börja äta hälsokost (till exempel vitamin B12)
- Få terapeutisk hjälp.
Multimodal smärtrehabilitering är ett annat exempel på en behandlingsform, om än en tämligen mångfacetterad sådan, som regionerna brukar erbjuda smärtpatienter och som syftar att ge patienterna redskap till såväl att acceptera sjukdomen (att man troligen aldrig kommer bli frisk) som att orka vardagen igen. Smärtbehandlingen kan rymma flera av de ovanstående punkterna och bestå av allt från läkarvård och kroppsmedvetandeträning till KBT och arbetsterapi.
Skydda dig från felinformation
Var öppen för att du kan få hjälp mot smärtan, men se samtidigt till att göra din läxa varje gång någon rekommenderar en ny behandling. Här är några saker du kan göra för att skydda dig från felinformation som att ”Fibromyalgins gåta är löst”:
- Gör research. Finns det trovärdiga källor för det som skrivs och sägs? Kan flera oberoende källor bekräfta påståendena?
- Låter det för bra för att vara sant? Då är risken/chansen stor att det faktiskt är så. För bra för att vara sant, alltså. Påstår källan exempelvis att din fibromyalgi kan botas eller föreslår den behandlingar för smärtlindring? Som skrivet tidigare, det är skillnad på att bota och att lindra.
- Lita på magkänslan. Om din intuition säger att det är något som inte stämmer, lita på den och ta reda på mer om botemedlet eller behandlingen.
Hitta behandlingsformer som passar dig
Värken, utmattningskänslan och hjärndimman kan få dig att desperat söka efter lindring. Och visst kan det finnas lindring! Det kan dock ta tid och många försök innan du hittar den ultimata kombinationen av behandlingar för dig. Ge inte upp.
Källor: New Life Outlook: Fibromyalgia; Fibromyalgiförbundet; 1177 Vårdguiden.
Bild: © auremar / Adobe Stock.