Inredning & Trädgård

Byt gräsklipparknivar – ta hand om din robotgräsklippare 

tips för att byta knivar till robotgräsklippare

Genom att regelbundet ta hand om din robotgräsklippare får du en trädgårdsmaskin som håller länge. Du får dessutom en jämnare och grönare gräsmatta. Du har väl inte missat att byta gräsklipparknivar?

Med en robotklippare slipper du det mesta av trädgårdsjobbet. Inte bara får du ett grönare gräs, du kan också bli av med såväl ogräs som mördarsniglar. Kort gräs är nämligen en otrevlig miljö för de ovälkomna skadedjur och -växterna.

klipp gräsmatta med robotgräsklippare tips för skötsel

Men kanske allra viktigast får du ett kort, jämnt och frodigt gräs. Nej, att en robotgräsklippare åstadkommer detta är ingen myt.

I de allra flesta fallen blir gräsmattan snyggare än om du klipper den med exempelvis en handgräsklippare. Inte ens en bensindriven gräsklippare kan mäta sig med resultatet från en robotklippare.

Som med alla trädgårdsmaskiner kräver även robotgräsklipparen underhåll. Du bör göra rent och byta knivar på den med jämna mellanrum.

Byt knivar till robotgräsklippare för optimal funktion

Att byta gräsklipparknivar är en sak du bör göra ofta. Särskilt om du har mindre knivar. Då kan du behöva göra ett byte till nya knivar till robotgräsklippare ungefär var 4:e till 6:e vecka beroende på hur stor gräsmattan är. Vid större knivar sker bytena vanligen inte lika ofta.

Det finns färdiga kit med knivar och skruvar, se bland annat utbudet hos Gräsklipparknivar.se. Väljer du att göra ett byte tar det cirka 5 minuter. Detta kan jämföras med hur bökigt att slipa knivarna kan vara. Ett jämnt resultat är nödvändigt för en fin gräsmatta.

byt gräsklipparknivar och andra skötselråd för en robotklippare

När du ska byta knivarna är det så klart viktigt att de är anpassade efter modellen på gräsklipparen. Osäker på vilka gräsklipparknivar som är rätt? Rådfråga butikspersonalen, som har koll.

Så kan ett byte av gräsklipparknivar gå till

Varje gräsklipparmodell kräver sin egen rutin när du ska byta gräsklipparknivar. Därför är det av vikt att du läser instruktionerna innan du sätter i gång. Vad behöver du? En skruvmejsel och knivkit. Här har du ett förslag på hur ett byte kan gå till:

  1. Stäng av strömbrytaren för att undvika tråkigheter
  2. Skruva loss såväl skruvar som knivar. Skruva i de befintliga hålen i plåtbrickan
  3. Rengör plåtbrickan nu när du har chans till det
  4. Byt både knivarna och skruvarna – återigen använd hålen som redan finns
  5. Kolla så att knivarna roterar som de ska genom att snurra på plåtbrickan

Skäl till att byta knivar på robotgräsklipparen

Genom att skaffa nya knivar till robotgräsklippare får du en hållbar maskin och sparar dessutom pengar. Hur då? Det här är ett effektivt sätt att skona motorn som tack vare att knivarna gör jobbet inte måste jobba så hårt. Du får även ett prydligt gräs med ett fint snitt och längd, och därtill inga tovor i gräsmattan.

Rengör din robotgräsklippare efter användning

Rengöring är lika viktigt som att skaffa knivar till robotgräsklippare. Det finns även särskilda rengöringskit du kan köpa för smidighetens skull. Med eller utan ett sådant kit bör du fokusera på samma delar av gräsklipparen.

Delar som bör rengöras på gräsklipparen

Nedanför listas hur robotklipparen bör rengöras – glöm inte att stänga av maskinen innan du påbörjar rengöringen:

  • Tvätta ytorna rena från smuts med hjälp av en fuktig svamp
  • Borsta bort eventuellt gräs och jord under gräsklipparen
  • Borsta hjulen under robotgräsklipparen rena från gräs och lera

Förvara gräsklipparen på ett skyddande ställe

Väder och vind nöter på robotgräsklipparen. När den inte används är det onödigt att bara låta den stå och exempelvis blekas i solen. Hur kan du förvara och samtidigt skydda gräsklipparen?

Det finns bland annat små hus, så kallade garage, för robotklippare. Anpassa slingan så att gräsklipparen kan köra rakt in i huset när den gjort jobbet. Montera laddstationen så att maskinen kan laddas i väntan på nästa gräsklippning.

För en robotgräsklippare som står sig genom åren behöver du sammanfattningsvis göra ett visst underhåll i form av knivbyte och rengöring. Men ett sådant där trevligt litet gräsklippargarage är alltså inte heller så dumt.