Precis som med de allra flesta osynliga sjukdomar och hälsotillstånd är det inte helt ovanligt att depression blir föremål för fördomar. Gör upp med fördomarna genom att sluta tro på dessa 6 myter om depression.
Myt 1: Det går inte att vara deprimerad när du har ett fantastiskt liv
Depression kan drabba vem som helst; kvinnor som män, barn som gamla, fattiga som rika och så vidare. Psykisk ohälsa kan till och med drabba den som har ett helt fantastiskt liv.
Myt 2: Det finns ingen ”verklig” anledning till att du har en depression
En kemisk obalans i hjärnan är skäl nog.
Myt 3: Deprimerad är något du väljer att vara
Vem väljer att må dåligt? Man kan inte sätta på eller stänga av en depression som man sätter på och stänger av en teve eller tänder och släcker en lampa.
Myt 4: ”Du verkade ju må bra igår…”
Att vara deprimerad kan liknas vid att befinna sig mitt på en vild bergochdalbaneåktur. Det finns bra dagar och det finns dåliga dagar. Att ha en depression behöver inte innebära att man är ledsen och nedstämd hela tiden. Vissa dagar kan man känna sig glad. Men sedan finns det dagar när depressionen kan få en att helt och hållet tappa kontrollen över såväl sina tankar och känslor som över sin vardag och rutiner. Att man har en bra dag behöver inte betyda att depressionen är botad.
Myt 5: Det går bara att bota depression med hjälp av lyckopiller
Vi är alla olika och olika behandlingar fungerar därför olika på olika personer. För vissa kan medicinering vara till mycket stor hjälp medan andra behöver en kombination av mediciner, terapi och omfattande beteendeförändringar. För andra kan terapi vara en fullgod behandling. Med andra ord: det finns olika typer av behandlingsplaner för personer som lider av depression.
Myt 6: Alla personer som lider av depression är självmordsbenägna
Utan behandling och stöd kan en depression leda till självmordstankar. Man får inte glömma bort att det finns olika grader av depression – från lindrig till svår – och att alla som är deprimerade inte är suicidala. Om du känner någon som är eller om du själv är suicidal kan du exempelvis få stöd från Mind Självmordslinjen på telefonnumret 90101.
Källor: 1177 Vårdguiden; New Life Outlook: Depression.
Bild: © itsmejust / Adobe Stock.