Kroppen & Kurer Recept & Gott

Det är dags att plocka lingon. Lär dig mer om skogens röda hälsokälla!

Det är dags att plocka lingon. Från slutet av augusti ända in i oktober är det högsäsong för detta bär. Så här kommer fakta om lingon, för dig som är nyfiken på och som vill lära dig mer om skogens röda hälsokälla.

plocka lingon, plocka bär, lingonte, lingonbröd, huskur, lingon, recept, recept med lingon, hälsa, må bra, bättre hälsa, bra hälsa

Lingon innehåller antioxidanter

Lingon innehåller antioxidanter som är bra för att bekämpa fria radikaler. Förr i tiden såldes bäret som febernedsättande medel på apoteket. Osötade lingon har länge använts i folkmedicin för att bekämpa urinvägsinfektioner. Lingonet är också rikt på pektin, som sägs vara cancerförebyggande. Man kan använda bladen från bäret för att göra sitt eget te.

Lingon liknar mjölon, ett torrare och mjöligare bär. Det gör ingenting om du råkar få med några mjölon eftersom de inte är giftiga. Bäret är moget först när det är helt rött. De mörkröda lingonen är mosigare och passar inte lika bra till saft som de grannröda. Om lingonet är vitt på undersidan är det omoget och sållas bort.

Visste du att du kan odla dina egna lingon?

Det är få som känner till att man kan odla lingon själv. En lingonplanta kan i allra bästa fall ge upp till en liter bär och kan köpas i krukor. Du kan plantera lingonplantan vilken tid på året som helst, men det rekommenderas att du gör det på vårvintern. Lingon tål kyla väldigt bra. De tål temperaturer ned till -40 grader. Det kan vara en bra idé att vänta med att plocka dem tills den första frosten har kommit ifall du vill ha lingon som smakar lite sötare. Det går utmärkt att frysa ner dem. Du kan göra sylt, saft, glögg och gelé av lingon. Du kan dessutom använda dem i både bröd och bakelser. Förutom antixodanter innehåller bären bensonsyra, som gör att de håller väldigt länge – så du behöver inte tillsätta konserveringsmedel! Kärt barn har många namn. I Sverige kallas lingon också för linbär, ljungbär, rödbär, bremle och skogsbär.

Så här bakar du lingonbröd

Det här brödet är enkelt att baka och passar utmärkt till både frukost och kaffe. Det är dessutom fritt från socker och gluten.

Ingredienser

 • En brödform (c:a 10 x 20 cm går bra)
 • 2 ägg
 • 1 msk olja
 • 1 dl lingon
 • ½ dl solrosfrön
 • ½ dl pumpafrön
 • ½ dl sesamfrön
 • 30 g sötmandlar eller hasselnötter
 • 2 tsk fiberhusk
 • 2 krm salt
 • 1 tsk bakpulver

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj brödformen. På botten kan du strö valfritt nötmjöl, men det är inte nödvändigt.
 2. Häll ägg och mandlar i en mixer och mixa tills mandlarna har blivit till små bitar. Det går också bra att använda en stavmixer.
 3. Tillsätt resten av ingredienserna i äggblandningen och rör om ordentligt.
 4. Tillsätt resterande ingredienser och blanda väl med sked.
 5. Häll i smeten och fördela den jämt i formen.
 6. Grädda brödet mitt i ugnen i c:a 15-20 minuter.

Bättre hälsa rekommenderar följande böcker om bär och bärplockning

Naturkokboken: Från skogspromenaden till tallriken

Naturkokboken : från skogspromenaden till tallriken

 

 

 

 

 

 

 

Ut i naturens skafferi: Våra vilda bär och frukter med recept

Ut i naturens skafferi: Våra vilda bär och frukter med recept

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Källor: Sund.nu; Mittkok.expressen.se.

Bild: © Irina Kalinicheva / Adobe Stock.