Inredning & Trädgård Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Försäkringarna du definitivt inte vill vara utan

jämföra försäkringar med varandra

Fråga den som stått där utan trygghet när krisen slagit till: Försäkringar är viktiga.  Rent av livsviktiga.

viktiga försäkringar du inte vill vara utan
Bild: © jacoblund / iStock

När man tänker ett par varv kring försäkringspremier kan det kännas lockande att skippa försäkringarna. Men så viktigt är det att teckna försäkring att det många gånger bryter mot reglerna att inte ha en.

Många hyresvärdar kräver att hyresgästerna har hemförsäkring och bilen, ja, den får du inte ens köra om du inte har en bilförsäkring.

Det beror på att konsekvenserna av en olycka är långt mycket kostsammare än någon försäkringspremie. Oftast har du ju inte bara sig själv att tänka på, utan även din omgivning.

Jämför försäkringar för förmånligare avtal

Det finns dock sätt att få mer försäkring för pengarna och detta genom att jämföra försäkringar med varandra. Kan du få samma innehåll för en lägre premie eller finns det en försäkring som passar den specifika livssituationen bättre?

När du jämför försäkringar med Tryggvi får du en överblick av de olika alternativen för bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och olycksfallsförsäkring. Du ser både innehållet och premien, tillsammans med självrisken är det dessa aspekter du bör ta en närmare titt på.

Skaffa bilförsäkring – det är ett absolut måste

Om du har en bil ska den vara försäkrad, det kräver lagen i Sverige. Bilförsäkring kallas även trafikförsäkring och utan en sådan tvingas du betala en straffavgift per dag.

Bilförsäkringen täcker person- och fordonsskador vid en eventuell olycka, men i vilken utsträckning beror på huruvida du har en halv- eller helförsäkring.

Skaffa hemförsäkring även när det är frivilligt

På senare år har skräckexempel på vad som händer när man inte har hemförsäkring inträffat. En snabb sökning på nätet uppenbarar tragiska händelser där familjer förlorat allt i exempelvis bostadsbränder.

Även en vattenläcka kan medföra allvarliga konsekvenser, inte minst ekonomiska sådana. När den sker i en lägenhet påverkar den oftast inte bara det egna boendet utan grannarna som bor nedanför. Därav vikten att försäkra hemmet.

Beroende på bostadsformen finns det olika hemförsäkringar. Bor du i villa är det en villaförsäkring som gäller, i lägenhet bostadsrätts- eller hyresrättsförsäkring. I stuga? Då bör du teckna en fritidshusförsäkring.

Skaffa olycksfallsförsäkring för att trygga livet

Det är ju inte så att man går runt och tror att man ska råka ut för värsta olyckan. Men om man mot förmodan gör det är det outsägligt skönt att ha tryggat åtminstone den ekonomiska tillvaron.

Olycksfall kan medföra att du måste lägga om hela din vardag, kanske måste du anpassa huset och/eller byta karriär. Försäkringspengar kan inte göra skadan ogjord men däremot vara behjälpliga när läget blir pressat.

bryta armen olycksfallsförsäkring
Bild: © vadimguzhva / iStock

Även vid mindre allvarliga olycksfall kan du få en viss summa från försäkringsbolaget, som också brukar täcka utgifter i samband med olyckan.

Observera att olycksfallsförsäkringar och sjukdomsförsäkringar vanligen är två olika försäkringsformer. Hos många försäkringsbolag kan dessa typer dock bakas samman till en försäkring.

På Tryggvi.se kan du läsa mer om och jämföra de olika försäkringsformerna från en rad seriösa försäkringsbolag i Sverige. Tveka inte att fråga om råd! Försäkringar kan trots allt vara livsviktiga.