Kroppen & Kurer

Hälsoorganisationernas tips för rena tänder

Hur håller du tänderna rena?

tips rena tänder
Bild: © wundervisuals / iStock

Rena tänder kräver dagliga omsorger. Både 1177 Vårdguiden i Sverige och National Health Service i Storbritannien har gjort guider till det viktigaste att tänka på gällande en bättre tandhälsa och det är deras tips vi ska berätta om här.

Rena tänder med tandborstning

Att borsta tänderna är A och O för att hålla tänderna och tandköttet friska. 1177 Vårdguiden och National Health Service rekommenderar att du borstar tänderna två gånger om dagen. Tandborstning bör vara det sista du gör innan du lägger dig för natten och tänderna borstas i två minuter. Beroende på hur tandborstarna används är manuella och elektriska tandborstar lika bra. Det viktigaste är att du kommer åt på alla ställen och i det avseendet kan eltandborsten underlätta.

Krävs rätt mängder fluor i tandkräm

Vårdguiden 1177 och National Health Service poängterar vikten av att välja rätt sorts tandkräm. Vad är då den rätta sorten? Tandkrämen bör innehålla en viss mängd fluor och det kan du läsa mer om i den brittiska hälsomyndighetens guide till rena tänder alternativt i den svenska Vårdguidens guide till bättre tandhälsa – klicka på länkarna för att komma till källorna.

Rengöring med tandtråd mellan tänderna

Att använda tandtråd eller liknande är en annan viktig aspekt av att hålla tänderna rena. Det är också en av de bästa rutinerna du kan ha för att skydda tandköttet från bakterier och sjukdomar. Gör därför tandtrådsanvändande till en daglig rutin och få bättre andedräkt på köpet.

Munsköljning med munvatten och munmedel

Det är vanligt att välja munvatten för att få friskare andedräkt. Många av de smaksatta munmedlen fyller egentligen ingen annan funktion än att ge en tillfällig andedräktsförfriskning. Vad du i själva verket behöver är munsköljningsmedel med fluor. Om du sköljer munnen direkt efter att du borstat tänderna sköljer du bort fluoren från tandkrämen. Låt hellre munnen vila och tandkrämen verka en stund efter tandborstningen! En bra tandrutin kan exempelvis vara att borsta tänderna på morgonen, skölja med munmedel på lunchen och att borsta tänderna igen på kvällen. Avvakta med att ”störa tänderna” åtminstone i 30 minuter efter att du sköljt munnen.

Källor: 1177.se; Nhs.uk