Kroppen & Kurer

Har du koll på de vanligaste graviditetstecknen?

Illamående, trötthet och utebliven mens – har du koll på de vanligaste graviditetstecknen?

koll på tidiga graviditetstecken
Bild: petrenkod via iStockphoto.com

Kroppen genomgår stora förändringar under en graviditet. Graviditetssymtomen kommer snart efter att man befruktats och moderkakan därmed börjat växa. Det finns både tidiga och något senare graviditetstecken.

Till de tidiga tecknen hör exempelvis illamående och trötthet. Kanske är det utebliven mens som till en början får dig att upptäcka graviditeten? Ju längre graviditeten fortskrider desto mer påverkas kroppen. Visste du att man beräknas gå upp cirka 10 kilo i vikt när man är gravid?

Vanliga tidiga graviditetstecken

Ingen graviditet är den andra riktigt lik. Detta innebär att symtomen kan variera från person till person. Enligt 1177.se är följande exempel på vanliga tidiga graviditetstecken:

  • Trötthet
  • Spänningar och ömhet i brösten
  • Illamående och/eller kräkningar (särskilt på morgnarna)
  • Minskad eller ökad aptit
  • Ökad luktkänslighet
  • Svängigt humör

Utebliven mens – ett symtom

Utebliven mens är det tydligaste tecknet på en graviditet. Samtidigt kan du vara gravid och ändå få mens eller ha utebliven mens och inte vara gravid. Om du av en eller annan anledning inte skulle få din mens och vet med dig att du haft vaginalt samlag några veckor tillbaka kan det vara värt att göra ett graviditetstest.  

Graviditetstester kan köpas receptfritt på apotek, i mataffärer eller online. Eftersom de fungerar som vanliga urinprov är de enkla att göra. Du kan också räkna med att få svar snabbt, vanligen inom några minuter. Om du följer de medföljande instruktionerna för det test du använder har det en stor tillförlitlighet.

Större bröst och viktuppgång

En graviditet medför vanligtvis större bröst, det vill säga växande bröst, och viktuppgång. Den kan även medföra mer flytningar, vilket beror på hormonändringar. Flytningarna tenderar att vara vitaktiga. De luktar dock inget särskilt. Skulle dessa flytningar börja lukta kan det vara ett infektionssymtom så för att vara på den säkra sidan bör du i så fall kontakta din barnmorskemottagning.

De större brösten är en bidragande orsak till viktuppgången under graviditeten. Den växande moderkakan och det likaså växande fostret bidrar också till att du lägger på dig vikt. Även fostervattnet väger en del. Du lägger dessutom på dig fett och detta är något bra. Tack vare att kroppen lagrat fett orkar du ta hand om och amma bebisen lättare. Om du redan har varit gravid kan det bli så att magen växer snabbare nästa gång. Fascinerande nog!

Få graviditeten bekräftad

Det finns många graviditetstecken. Bara för att du har ett eller flera av dem måste det inte betyda att du är gravid. Du kan likaså vara gravid utan att uppvisa symtom. Det säkraste sättet att bekräfta en graviditet är att ta ett graviditetstest och inte minst att besöka en barnmorska. Börja med ett test!