Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Kan kosttillskott i form av D-vitamin ge mer energi i höst?

bli piggare av kosttillskott d vitamin

Det finns främst tre sätt för kroppen att tillgodogöra sig behovet av D-vitamin. Dessa sätt är att vistas i solljus, äta näringsrik mat samt att inta kosttillskott. Under den mörka hösten kan man behöva ta tillskott av vitamin D för att undvika onödig trötthet. 

tips för att få energi på hösten
Bild: Penelope Graßhoff via iStockphoto.com

När hösten kommer till Sverige påverkas många energimässigt. Detta beror på att årstiden för med sig korta dagar och mulet väder, det vill säga mörker. Ja, hösten är en mörk årstid och när man inte får tillräckligt med solljus kan energin minska. Är det något du känner igen dig i?

Nästan alla påverkas energimässigt. Men för en del blir symtomen än mer långtgående. Att man aldrig känner sig pigg kan nämligen trigga vad som kallas höstdepression alternativt säsongsdepression. Somliga kan till och med behöva söka vårdhjälp för det.

Kosttillskott i form av D-vitamin är en vanlig höstkur

För de allra flesta är den säsongsbundna tröttheten dock på en hanterbar nivå. Många hittar egna små sätt att få mer energi, må det vara att träna på gym, resa till solen eller att äta kosttillskott.

få mer energi på hösten av vitamin d
Bild: monkeybusinessimages via iStockphoto.com

Det är inte säkert att det finns en enda lösning på problemet med bristande energi. Intag av D-vitamin är däremot ett exempel på en av de vanligaste lösningarna för att minska tröttheten och öka energin i kroppen under hösten.

Det finns flera sätt att få ett tillskott av vitamin D

Enligt Lungan på SportMange.se är det viktigt att du tittar närmare på ingredienserna när du ska välja kosttillskott med vitamin D. På marknaden finns tillskott med olika vitamindoser och -kombinationer. Du kan exempelvis köpa tillskott som kombinerar vitaminerna D3 och K2 för en ännu bättre effekt.

Att äta kosttillskott är inte det enda sättet att få i sig D-vitamin. Även om höstdagarna är gråa och mörka är det en bra idé att tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus. Detta ökar inte bara chanserna att bilda D-vitamin utan kan också främja melatoninbildningen i kroppen. Likaså maten du äter kan tillgodose kroppens behov av vitamin D.

Exempel på mat som innehåller D-vitamin naturligt

naturliga källor till d-vitamin
Bild: happy_lark via iStockphoto.com

Nedanför följer exempel på mat som naturligt innehåller D-vitamin:

  • Fet fisk (till exempel lax, makrill och tonfisk)
  • Mjölkprodukter (även vegetabiliska som är D-vitaminberikade)
  • Kött
  • Ägg
  • Svamp

Krav på att vissa livsmedel ska vara vitaminberikade

Sedan 2018 har det funnits svenska livsmedelsdirektiv som innebär att bland annat viss mjölk, margarin och yoghurt ska berikas med vitamin D. Detta gäller för ”vanliga”, vegetabiliska samt för laktosfria alternativ. Med andra ord kan även veganer, mjölkproteinallergiker och laktosintoleranta tillgodose sig D-vitamin genom vissa livsmedel.

Utomhusvistelser är viktiga för D-vitaminbehovet

Solen är den främsta källan till D-vitamin. Därför riskerar personer som inte vistas så mycket utomhus att ådra sig brist på vitamin D. Varken kost eller kosttillskott kan egentligen ersätta kroppens behov av utomhusvistelser och solljus, men mat och tillskott kan hjälpa till att motverka vitaminbrist och eventuella bristsjukdomar.

Vitamin D är egentligen ett mångsidigt hormon

Vilken funktion har D-vitamin i kroppen? Vitaminet, som egentligen är ett hormon, fyller många funktioner. Från skelett- till immunhälsa, betydelsen är omfattande och ju mer som forskas på vitamin D desto viktigare framstår det. Man har exempelvis funnit indikationer på att en brist på detta kan medföra olika kroniska hälsotillstånd såsom autoimmuna sjukdomar.

5 naturliga sätt att öka energin i kroppen

få vitamin d och energi genom promenad utomhus
Bild: monkeybusinessimages via iStockphoto.com

För att få mer energi under hösten kan du behöva göra flera saker. Tack och lov finns det många naturliga sätt att öka energin, så förutom att tillbringa tid utomhus, äta näringsrik mat och inta kosttillskott kan du prova följande:

  1. Ät en stadig frukost som innehåller långsamma kolhydrater. Fiberrik havregrynsgröt kan vara den perfekta energistarten på dagen! På grund av de långsamma kolhydraterna i gröten kan du vara produktiv till långt inpå förmiddagen. 
  2. Ta en power nap eller kraftlur mitt på dagen för att återfå energi. Se till att det blir en kort tupplur så att du kan somna inför natten.
  3. Drick vatten och undvik på så vis att bli trött av uttorkning. Trötthet är ett av de första tecken på att din kropp kan behöva vätskepåfyllning.
  4. Försök minska på stressen. Stress kan vara direkt dränerande. Om du alltid är trött kan du behöva korta ner att-göra-listan.
  5. Träna och motionerna – gärna utomhus! Ta mikropauser under vilka du rör på dig. En kort promenad runt kvarteret kan göra stor skillnad för energin.

Kan ett tillskott av D-vitamin ge mer energi?

Sammanfattningsvis finns det olika sätt att öka energin under hösten. Om du känner dig trött och hängig kan du prova att ta ett kosttillskott i form av D-vitamin. Du bör också tillbringa tid utomhus – ja, även när det är grått och tråkigt väder!

Förutom detta kan du se över maten du äter. Är den tillräckligt näringsrik? En hel del livsmedel innehåller vitamin D naturligt, andra livsmedel är vitaminberikade. Med lite extra koll är det inte alls svårt att hitta näringsrik mat.   

Det finns likaså småsaker du kan göra. När du känner dig trött och hängig är det viktigt att försöka stressa ner och vila. Många bäckar små kan leda till en mer energifylld höst. Ta hand om dig!

Källor:
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/d-vitamin
https://www.psykologiguiden.se/rad-och-fakta/symtom-och-besvar/psykisk-ohalsa/depression/arstidsbunden-depression
https://www.gu.se/forskning/maria-siekkeri-vandikas-vitamin-d-och-psoriasis-inget-vanligt-vitamin-utan-ett-hormon
https://www.harvardmagazine.com/2015/04/is-vitamin-d-a-wonder-pill
https://www.health.harvard.edu/energy-and-fatigue/9-tips-to-boost-your-energy-naturally