Kultur & Kuriosa Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

Kommer du reafynda under Black Week och Black Friday?

black week rea

Planerar du att reafynda under en av årets största shoppingveckor?

tips black friday fynd
Bild: © freestocks.org / Pexels

Black Week och Black Friday kom från USA till Sverige på 2010-talet och blev snabbt en av de viktigaste reaveckorna på hela året. I USA infaller Black Friday alltid dagen efter Thanksgivning, men det är otroligt nog den stora högtidsdagen som historiskt fått flytta till den fjärde torsdagen i november för att passa shoppingfredagen bättre.

Man kan säga att julhandeln inleds under Black Friday.

Att denna shoppingdag heter som den heter beror på att butikerna i USA äntligen börjar gå plus, vilket tidigare markerades med svarta siffror i stället för röda siffror i räkenskapsböckerna. I USA shoppar man som galna, sådan trängsel råder i trafiken att just den här dagen markant ökar risken för trafikolyckor.

Successivt har Black Friday vidgats till Black Week. För konsumenten innebär detta att man får ta del av reaerbjuden under hela Thanksgiving- och Black Friday-veckan. Dessutom åtföljs veckan av Cyber Monday veckan därpå. Eftersom rean ligger så nära inpå julhandeln även i Sverige passar många på att fynda julklappar.

Kritik mot Black Week, Black Friday och Cyber Monday

Det riktas en del kritik mot Black Week, Black Friday, Cyber Monday och kring de andra närliggande readagarna. Framför allt handlar kritiken om hur de svenska butikerna utnyttjar konceptet för att sälja varor till ordinariepriser, trots att de kallar varorna för reavaror.

Tidigare år har man kunnat påvisa att vissa butiker smyghöjt priserna under flera dagar eller veckor innan Black Week och att de sedan sänkt tillbaka priserna när reaveckan väl infaller. Är det här rea? Nej, inte alls, det tycker inte heller Konsumentverket som nu ställer tuffare krav.

Så hittar du de bästa fynden under den stora reaveckan

Men långt från alla reor är bluffreor och som medveten konsument kan du reafynda stort. Det gäller bara att ha lite koll. Hur skaffar du dig kollen? Du kan bland annat läsa mer i denna guide till Black Friday och Black Week.

Givetvis har vi också ett lass shoppingtips på lager.

Det bästa tillvägagångssättet är helt enkelt att prisbevaka varor under en längre tid. Gör en lista med vad du vill Black Week-fynda, skriv gärna ner specifika produkter och kolla vad de kostar då och då.

Hur mycket kostar de specifika produkterna en månad, två veckor och en vecka innan Black Friday-veckan?

Butiksklubbmedlemmar och nyhetsbrevföljare får vanligen reatips före resten, så det är en bra idé att hålla dig uppdaterad i de kanaler du redan följer. Ibland smygstartar rean och då får du reda på det i exempelvis ett nyhetsbrev.

Somliga erbjudanden går åt riktigt snabbt, alltså SUPERSNABBT. Under en seriös rea måste butikerna ha ett visst antal av varje reaprodukt – man kan liksom inte ha några enstaka exemplar och kalla det rea – men hur många exemplar som än finns kan varan gå åt som smör i solsken.

Om du verkligen, verkligen vill köpa en produkt under Black Week-rean kan du därför behöva slå till i nästan ljusets hastighet. Därmed är det också bra att ta reda på när rean öppnar och att köpa det du vill ha bums.

För att fynda som ett proffs kan du rent av lägga produkterna i kundvagnen redan någon dag innan Black Friday eller Cyber Monday och låta dem ligga kvar däri. På så sätt ökar du chanserna att få en extra rabattkod på cirka 10 procent, eftersom butiken vill uppmuntra dig till köp.

Det här kan du vanligen köpa billigt under Black Week

Både Black Friday och Cyber Monday har varit ypperliga tillfällen för den medvetna konsumenten att fynda teknikvaror. Så är det fortfarande, exempelvis säljs vissa datorer och tv-apparater tusenlappar billigare under dessa dagar.

Som tidigare lyfts har Black Friday utvidgats och inkluderar alla tänkbara produkter, från kläder till leksaker. Även om mycket trappas upp till fredagen pågår rean under hela Black Week och varje dag för således med sig nya erbjudanden.

Surfa in till favoritbutikerna, kolla runt, jämför dem emellan och slå till när du hittar en fin pryl. Men kom ihåg: om något verkar för bra för att vara sant är det säkert det. I dag finns alla världens möjligheter att kolla upp enskilda produkter och butiker, så ta dig tiden att göra det.

På Theblackfriday.se kan du läsa mer om nätreorna, surfa in dit för att se vilka butiker som deltar i årets Black Week.