Här kommer ett recept från Salt & Lavender, som passar utmärkt för varmare väder men även fyller magen under kyligare dagar. Aubergine kan piffa upp vilken sallad som helst, och örterna samt paprikan i citrondressingen gör rätten ännu mer smakrik.
Ingredienser till salladen
- 1 stor aubergine, som du skär i bitar (ca 7-10 cm)
- 1 msk hackad färsk mynta
- 1 msk hackad färsk persilja
- 1 msk hackad färsk oregano
- 1 msk hackad schalottenlök
- 1 msk hackade soltorkade tomater
- 1 paket bladspenat (ca 140 gram)
Ingredienser till dressingen
- 1-2 klyftor lök (hackade)
- 1 rågad tsk tahini
- 1 tsk dijonsenap
- ½ tsk rökt paprika
- saft från en halv citron
- 0,6 dl olivolja
- salt och peppar
Så här gör du din sallad med bladspenat och grillad aubergine
- Skiva auberginen i tjocka, runda bitar (ca 7-10 cm) och salta båda sidorna lätt. Låt bitarna ligga medan du förbereder resten av salladen.
- Vispa ihop alla ingredienserna till dressingen (häll gärna i lite olivolja i taget medan du vispar).
- Värm grillen (ca 190-230 grader)
- Förbered resten av salladen (blanda örterna, de soltorkade tomaterna och schalottenlöken).
- Pensla auberginens båda sidor med olivolja före grillningen. Om man vill kan man skölja bort saltet innan.
- Grilla auberginebitarna (190 -230 grader) ca 3-5 minuter på vardera sida. Auberginebitarna är klara när de är brynta och krispiga på utsidan och möra på insidan.
- Låt auberginebitarna kallna en stund, och dela sedan varje bit i fyra delar.
- Blanda i auberginebitarna i salladen, och häll till sist i dressingen och rör om. Servera salladen omgående!
Bättre hälsa rekommenderar kokboken Mera vego: Mat för hela familjen
Text: Eva Alfhild Jonsson.
Källa: Salt & Lavender.
Bild: © Salt & Lavender.