En av de stora utmaningarna när man är vegan är att hitta krämiga pålägg. Bättre hälsa har länge letat efter det perfekta pålägget och blev jätteglada när vi kom på att vi kan göra ost av cashewnötter. Här kommer receptet på den helt delikata osten som dessutom är helt raw!
Det här behöver du för att göra den veganska osten
- ca 4 ½-5 dl raw cashewnötter som har blötlagts i 12 till 24 timmar och sedan torkat (observera att nötterna ska vara osaltade)
- ca ½ dl vatten
- 2 msk näringsjäst
- 1 msk citronjuice
- 2 tsk vit balsamvinäger
- ¼ tsk lökpulver (finns på kryddhyllan i matbutiker)
- en liten nypa vitlökspulver
- en liten nypa vitpeppar
- valfria kryddor och färska örter
Så här gör du den veganska osten
Lägg cashewnötterna i en matberedare och kör i ca en minut eller tills de har blivit till en smet/kräm. Häll i vattnet, mixa i några sekunder. Tillsätt resten av ingredienserna och kör blandningen i matberedaren i tre till fem minuter. Smeten/krämen ska vara mjuk och len. Nu är det dags att lägga ostkrämen i en behållare med lock att sätta in den i kylskåpet. Låt stå i 12 timmar. För att få en riktigt fin form på osten kan du lägga den i en rund kakform med lös botten.
Varför ska du använda näringsjäst?
Näringsjäst har ingen jäsningseffekt men är däremot ett bra tillskott, som är rikt på B-vitamin och protein. Bättre hälsa har använt så kallade Bjäst flingor, köpta på Bodystore.com. Du hittar Bjäst såväl i hälsokostbutiken därhemma som online.
Källor: Vegetarian Times; Nutrition Stripped.
Bild: © Pikoso.kz / Shutterstock.