Lax med smak av vitlök i kombination med ugnsbakade rotfrukter och en fräsch dressing bjuder på en härlig smakfest för både dig och dina vänner. Ta del av receptet här! (Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar.)
Ingredienser
- 900 g laxfilé
- 1 rödlök
- 2 st palsternackor
- 4 st morötter
- 1 ½ dl smör
- 1 msk farinsocker
- 1 msk citronjuice
- 2 msk färsk persilja
- 4 vitlöksklyftor
- ½ tsk torkad oregano
- ½ tsk torkad timjan
- ½ tsk torkad rosmarin
- Salt och peppar
- 1 ½ dl grekisk yoghurt
- 1 ½ dl fetaost
- 3 msk mjölk
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg en alumiumfolie i/över en ugnssäker form och placera laxfilén på folien.
- Skala och skär rotfrukterna och löken i tärningar, ca 1×1 cm stora.
- Smält smöret och rör samman med socker, citronjuice, 3 pressade vitlöksklyftor och kryddor. Pensla laxen med smörblandningen. Häll hälften av det som blir kvar över laxen och använd resten till att pensla rotfrukterna och löken, som du också lägger på folien.
- Gör ett paket av folien och sätt in formen med laxen och rotfrukterna och löken i ugnen i ca 20 minuter.
- Mixa yoghurt, mjölk, fetaost, en pressad vitlöksklyfta och peppar till en slät dressing.
Få ytterligare matinspiration av följande kokböcker!
Lax, kyckling och färs: Lättlagade vardagsfavoriter
Laga fisk helt enkelt
Partymat: Kreativa idéer till gäster och fest
Bild: © toyechkina / Adobe Stock.