Det här receptet på en saftig raw brownie med chokladfrosting är ett av Bättre hälsas favoritrecept. Kakan är jätteenkel att göra och så god att gästerna brukar slicka tallrikarna rena. Mixa pekannötter, dadlar, kokos, raw kakao och havssalt för att få till denna ganska så traditionella brownie. Chokladfrostingen gör, om möjligt, kakan ännu godare. Mums!
Ingredienser till kakan
- c:a 2,3-2,4 dl/110 g pekannötter (det går också bra med valnötter, även om kakan blir bättre om du använder pekannötter)
- c:a 2,3-2,4 dl/147 g dadlar
- c:a 0,7-0,8 dl/27 g raw kakaopulver
- 0,6 dl/20 g kokosflingor
- 0,3 dl/40 g honung eller agavesirap
- en nypa havssalt
Ingredienser till frostingen
- c:a 2,3-2,4 dl/147 g dadlar
- 0,6 dl/22 g raw kakaopulver
- 0,6 dl/54 g kokosolja
- c:a 1,7-1,8 dl/178 g vatten (kan behövas lite mer)
Såhär bakar du en raw brownie med chokladfrosting
- Mixa pekannötterna i en matberedare. De ska bli alldeles smuliga.
- Blanda ner dadlarna och mixa igen. Det är viktigt att smeter klibbar ihop och går att forma – så tänk på att mixa dadlarna noggrant!
- Häll ner resten av ingredienserna och mixa tills smeten blir vackert chokladbrun. Se dock till att smeten inte får en för smörig konsistens, då kan den bli svår att jobba med i nästa steg.
- Lägg smeten i exempelvis kakform utan botten. Bred ut den med hjälp av händerna.
- Ställ kakan i kylskåpet, och låt den vara där tills den stelnar. Det brukar ta ett par timmar.
- Nu är det dags att göra chokladfrostingen! Häll alla ingredienserna till frostingen i en blender. Låt dem ligga där ett tag så att dadlarna mjuknar något.
- Mixa alla ingredienserna tills det inte finns några dadelbitar kvar och frostingen är sammetslen.
- Plocka ut kakan ur kylskåpet och bred på chokladfrostingen. Du bör servera brownien så fort du har strukit på frostingen, men om du väljer att inte ha någon frosting på kakan kan den stå i kylskåpet i upp till fem dagar.
- Servera med hallon eller andra smaskiga bär!
Källa: The Rawtarian.
Bild: © Gajus / Adobe Stock.