Rosta solroskärnor utan skal – hur gör man?
I lagom doser är solroskärnor inte bara ett gott utan också ett nyttigt snacks. Kärnorna innehåller bland annat B-vitaminer, järn och magnesium, samtidigt som de utgörs av omega-fetter och mineraler man bör inta sparsamt.
Solroskärnorna kan ersätta nötter i matlagningen, så även ätas som snacks. Du kan köpa dem färdigrostade i butik eller så kan du göra dem själv. Kärnorna steks i panna på spisen eller tillagas på plåt i ugnen.
Rosta solroskärnor på spisen
Lägg solroskärnorna i en torr, het stekpanna och rosta dem i den. Rör om ofta, för annars riskerar du bränna kärnorna. Smaka eventuellt av med salt. Låt de rostade kärnorna svalna och lägg dem sedan i en burk.
Rosta solroskärnor i ugnen
Fördela kärnorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. De ska ligga jämnt utspridda, så att de rostas i samma tempo. Om du vill kan du smaksätta solroskärnorna med lite salt och olja, men detta kan du såklart skippa. Ställ nu in plåten i ugnen, som du satt till 150 grader. Låt stå i cirka 30 minuter och plocka efter det ut plåten för att låta kärnorna svalna.