Kroppen & Kurer

Så använder du kokosolja för att må bra i hela kroppen

I Indien har kokosolja länge spelat en viktig roll för att stärka den kroppsliga hälsan och använts utifrån ett holistiskt perspektiv. På senare år har Sverige också fått upp ögonen för denna olja. Bättre hälsa guidar dig i denna artikel i varför kokosolja är nyttig och kan få dig att må bra i hela kroppen.

Kokosolja har länge använts i matlagning. Men då denna olja har gjort sig känd som världens mest hälsosamma olja, har kokosoljans hälsofrämjande egenskaper blivit något som vi allt oftare utforskar och pratar om i Sverige. I Indien har man under lång tid brukat oljan för att stärka den kroppsliga hälsan, och det här har man bl.a. kommit fram till.

Hur kan kokosolja få dig att må bra i hela kroppen?

Kokosolja kan få din hud att må bättre. I Indien har man i generation efter generation använt kokosolja för att förebygga och reparera skador på huden. Där har man t.ex. använt kokosolja som fuktighetskräm och för att få en smidig, spänstig och elastisk hud. Förutom att använda denna olja i förebyggande syfte har man också använt den för att lindra besvären från psoriasis, eksem, ärr, torr hud o.s.v.

Kokosolja kan bättra på din munhälsa. Indierna har använt och använder fortfarande kokosolja som tandkräm. Men det som kanske är mest intressant för dig är att man i Indien även gör något som kallas oil pulling. Genom oil pulling, som går ut på att skölja munnen med olja, kan du skölja munnen ren från bakterier, få vitare tänder och, i och med att du rensar bort bakterier i munhålan, detoxifiera kroppen.

Kokosolja kan ge dig ett mer välmående och starkare hår. Gör som man gör i Indien, massera in kokosolja i hårskalpen för att motverka mjäll och för att hjälpa håret att växa sig långt och skinande. Det fungerar även bra att gnida in kokosolja i hårtopparna för att stärka dem.

Kokosolja kan stimulera matsmältningen och bidra till viktnedgång. Eftersom kokosolja har en smörjande effekt stimulerar den matsmältningen och i längden kan den därför även hjälpa till mot förstoppning. Just kokosolja innehåller unika mättade fetter. Dessa fetter har egenskaper såsom att skydda mot och ta bort skadliga bakterier, candida och parasiter – saker som kan orsaka uppsvälld mage och IBS. En medicinsk studie, som gjorts på överviktiga kvinnor, har dessutom visat att intag av kokosolja i kombination med träning ökar chansen till viktnedgång.

Kokosolja kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. De mättade fetter som kokosoljan innehåller går inte att jämföra med de onyttiga mättade fetterna som människan skapar. De naturliga mättade fetterna i kokosoljan består nämligen till 50 procent av s.k. laurinsyra. Näst efter bröstmjölk innehåller kokosolja mest laurinsyra. Forskning på olika folkgruppers kostvanor indikerar att de folkgrupper som konsumerar stora mängder kokosolja har mindre problem med hjärt- och kärlsjukdomar och lägre kolesterolnivåer.

Kokosolja kan stärka ditt immunförsvar. Ytterligare en anledning till varför kokosolja är nyttig är att laurinsyran i den, som ju också finns i bröstmjölk, lägger grunden till ett starkt immunförsvar hos bebisar – och hos dig som väljer att konsumera kokosolja som vuxen!

Kokosolja du kan använda för att få bättre hälsa…

 

Holistic kokosolja EKO från Holistic

Källa: Chopra Centered Lifestyle.
Bild: © Africa Studio / Dollar Photo Club.

6 kommentarer

 1. Hej!
  Intressant det du skriver. Jag saknar dock evidensbaserade forskningsresultat på det du påstår. Finns det såna?
  /Kerstin

  1. Det är en jättebra fråga, Kerstin.

   Ja, det har gjorts en hel del medicinska studier om kokosolja och dess hälsofördelar, bl.a.:

   Här kommer länkar till medicinska “journals”, d.v.s. medicinvetenskapliga studier:

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8450295
   http://ajcn.nutrition.org/content/34/8/1552.short
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC444260/
   http://ajcn.nutrition.org/content/77/5/1146.short
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15724344
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12715094

 2. Varför de här 3 är bättre än t.ex. Urtekram kallpressad kokosolja EKO eller Kung Markatta KRAV???

  1. Kokosoljorna är exempel på just bra kokosoljor. Men det finns förstås andra bra kokosoljor också. Ibland gör jag oil pulling med Kung Markattas kallpressad kokosolja, och den går att köpa i välsorterade matbutiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.